Nieuws

Gedupeerden Kanaal Almelo-De Haandrik krijgen keus van gemeente bij bepaling WOZ-waarde

Een gestutte woning langs Kanaal Almelo-de Haandrik.
Een gestutte woning langs Kanaal Almelo-de Haandrik. © RTV Oost
Gedupeerde kanaalbewoners uit Twenterand kunnen kiezen of bij de gemeentelijke taxatie (WOZ) voor 2022 wel of geen rekening wordt gehouden met de schade aan hun huis. De gemeente biedt hen die keuzemogelijkheid omdat meerdere kanaalbewoners begin dit jaar verbaasd en verontwaardigd reageerden toen ze hun WOZ-beschikking voor 2021 ontvingen: de beschadigde huizen waren in waarde gestegen, op papier althans.
"Wij merkten dat veel bewoners maar moeilijk begrijpen dat de WOZ-waarde steeg, terwijl hun woning schade heeft", zegt wethouder Roel Koster. “Daarom geven wij de bewoners de keuze of zij mogelijke schade verrekend willen zien in de WOZ-waarde”, aldus de wethouder. Bij de vaststelling van de WOZ-waarde voor 2021 werd geen rekening gehouden met schade aan de woning. Eventuele schade kon achteraf worden verrekend met een bezwaarprocedure.
De WOZ-waarde is de waarde van de woning die wordt gebruikt om de hoogte van belastingen en heffingen te bepalen, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB). De hoogte van de WOZ-waarde is dus van belang en kan de gedupeerden bezig houden. Uit gesprekken met het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBTwente) bleek dat er een keuzemogelijkheid is voor de bewoners van het schadegebied.
Peter Blok van Kant nog Wal, de stichting die gedupeerden kanaalbewoners bijstaat, is positief over de keuzemogelijkheid. "Als de WOZ-waarde zomaar omhoog gaat, krijgen wij alle mensen over ons heen." Toch hoeft volgens Blok een hogere WOZ-waarde niet altijd ongunstig te zijn. "Stel je wilt verbouwen en vraagt voor de financiering daarvan een hypotheek aan, dan kan een hogere WOZ-waarde in het voordeel werken."
Lees meer:
De gemeente Twenterand wijst er op dat bewoners die willen dat er rekening wordt gehouden met de schade aan de woning, een schaderapport moeten hebben.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.