Nieuws

Hengelo gaat ondernemers financieel helpen met coronasteunpakket

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © GettyImages
De gemeente Hengelo gaat ondernemers financieel een extra steuntje in de rug geven. Het college wil een half miljoen euro beschikbaar stellen voor de ondernemers die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis.
"De steunpakketten vanuit het Rijk bieden niet altijd voldoende steun voor alle ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis. Met dit ondernemersfonds willen we meer en breder maatwerk bieden", zegt Gerard Gerrits, wethouder Economische Zaken in Hengelo.

Buiten de boot

Gerrits wil met het Hengelose steunpakket ook ondernemers tegemoetkomen die buiten de landelijke steunpakketten vallen. "Bijvoorbeeld ondernemers die recent gestart zijn. Zij kunnen geen omzetcijfers laten zien en kunnen dus geen gebruik maken van andere regelingen. Met dit steunpakket hopen we ook hen wat verlichting te bieden."
Daarnaast moet pakket zelfstandigen ondersteunen die bijvoorbeeld door de partner buiten een al bestaande regeling vallen. "Bijvoorbeeld omdat de partner teveel verdient. Met dit ondernemersfonds kan de ondernemer wel geholpen worden, met een krediet." Maar ook ondernemers die met de jaarcijfers van 2020 nog geen recht op een uitkering hadden, maar dat met de jaarcijfers van dit jaar wel hebben.

Overgebleven geld

De 500.000 euro die het college voor dit steunpakket, ook wel het ondernemersfonds voor coronakrediet genoemd, wil gebruiken komt uit de TONK-gelden (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten, red.). Van dat pakket is nog zo'n 1,2 miljoen euro over. Voor de uitvoering van het ondernemersfonds reserveert de gemeente 675.000 euro en voor de TONK-aanvragen nog eens 125.000 euro. De overige 400.000 euro wordt toegevoegd aan de algemene middelen van de gemeente.
Het ondernemersfonds coronakrediet moet op 1 januari 2022 gereed zijn. De gemeente Deventer stelde vorig jaar een soortgelijk steunpakket in, toen voor onder andere culturele instellingen, sportverenigingen, buurthuizen, speeltuinverenigingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.