Nieuws

Penningmeester steelt geld van Enschedese zwemvereniging Piranha om te investeren in crypto

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP / Bart van Overbeeke
Een oud-penningmeester van studentenzwemvereniging Piranha in Enschede heeft in mei 20.000 euro van de clubkas overgemaakt naar zijn eigen rekening. Hij wilde het geld met winst beleggen in cryptovaluta voor de vereniging, maar verloor ruim 7.500 euro.
Volgens UToday, het onafhankelijke nieuwsplatform van de Universiteit Twente, ziet het bestuur voorlopig af van aangifte.

Spaarrekening leeg

De kascommissie van de vereniging zou niets doorgehad hebben, omdat de oud-penningmeester rekeningstanden vervalste. Zo leek het alsof er 20.000 euro op de spaarrekening stond, maar in werkelijkheid was de rekening leeg.
'Het huidige bestuur van Piranha ontdekte eind september dat er iets niet klopte aan de financiële huishouding. Ook de verdachte transactie van 20.000 euro kwam toen aan het licht. Enkele dagen later biechtte de oud-penningmeester zijn daad op', schrijft UToday.

Financieel in zwaar weer

De zwemvereniging doet vooralsnog geen aangifte omdat dat voor veel mensen enorme impact zou hebben, stelt de vereniging in een brief aan de leden. 'Ook voor onze oud-penningmeester zullen de gevolgen groot zijn. Zo kan hij onder andere geen VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag, red.) meer aanvragen. Ook zal er een strafblad komen, wat zijn baankansen in de toekomst verkleint.’
Door de affaire verkeert de vereniging financieel in zwaar weer. De oud-penningmeester heeft inmiddels 10.000 euro teruggestort en de komende dagen moet nog 2.500 euro volgen. 'We verwachten dat de resterende €7.546,48 gedurende het collegejaar binnenkomt, maar we moeten in ons achterhoofd houden dat het mogelijk lastig wordt om ons aan contracten te houden en instructeurscursussen voor duiken voor te schieten. Ook het aanschaffen van andere grote onverwachte zaken kan lastig worden.’

Ledenvergadering

Piranha houdt op 1 december een algemene ledenvergadering over de financiën. Op vragen van RTV Oost laat voorzitter Ties van het Erve weten: "Er wordt gewerkt aan een volledige oplossing. Verder willen we niet ingaan op dit verhaal."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.