Nieuws

Ruime meerderheid wil vuurwerkverbod, maar corona heeft daar haast geen invloed op

Ruim zes op de tien Nederlanders wil een verbod op consumentenvuurwerk. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van RTV Oost. 62,3 procent is 'in het algemeen voorstander' van zo'n verbod. Iets minder mensen zijn er voorstander van om vuurwerk dit jaar al te verbieden, in verband met corona. 59,3 procent is daar voor.
Vorig jaar gold vanwege de grote druk op de zorg een eenmalig vuurwerkverbod. Het kabinet zou daar dit jaar niet aan willen, een besluit wordt naar verwachting vandaag genomen in de ministerraad. Burgemeesters roepen het kabinet op om wel een vuurwerkverbod in te stellen, wat moet leiden tot minder slachtoffers en minder druk op de zorg.
Het carbidschieten - dat vorig jaar ook niet mocht - keert dit jaar in ieder geval wél terug. In Kampen heeft het gemeentebestuur daarom alvast vijftig plekken aangewezen waar dit jaar carbid geschoten mag worden.

Weinig invloed corona

De oplopende besmettingscijfers en ziekenhuisopnames vanwege corona hebben overigens weinig invloed op hoe mensen aankijken tegen een mogelijk vuurwerkverbod. Vier op de vijf respondenten geeft aan de afgelopen weken niet anders te zijn gaan denken over een vuurwerkverbod voor dit jaar.
Lees meer:
In de afgelopen jaren hebben de meeste mensen sowieso hun standpunt in de vuurwerkdiscussie niet gewijzigd. Ruim dertig procent is de afgelopen jaren wél van standpunt veranderd. 22,3 procent van de mensen was eerst tegen een verbod en is daar nu voor. Bij een kleine tien procent is dat juist andersom: zij waren voor een verbod, maar willen dat nu niet meer.
RTV Oost liet onderzoeksbureau Kien een representatieve flitspeiling houden over hoe mensen aankijken tegen een vuurwerkverbod. Het gaat om een landelijk onderzoek. De ondervraagden vormen een gewogen afspiegeling van de samenleving op basis van geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.