Nieuws

Ze overtreden de wet, maar Suver Nuver en oprichter Beintema krijgen geen straf voor verstrekken wietolie

Wietolie
Wietolie © ANP / Patricia Rehe
De rechtbank in Zwolle legt stichting Suver Nuver en oprichter Rinus Beintema geen straf op, maar ze overtreden wel de Geneesmiddelen- en de Opiumwet door cannabisolie aan de 16.000 donateurs te geven. Suver Nuver heeft meerdere vestigingen in Nederland, waaronder in Zwolle. Beintema stopt nu met het verstrekken van wietolie, zegt zijn advocaat.
Tegen de 54-jarige Beintema uit Sneek was drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist en een werkstraf van 120 uur. Tegen de stichting werd een boete van 100.000 euro geëist, waarvan 60.000 euro voorwaardelijk, schrijft Omrop Fryslan.
Beintema begon zijn stichting voor mensen die medicinale wietolie niet kunnen betalen. De stichting heeft geen vergunning voor het verstrekken van de wietolie. Beintema wilde zelf graag een strafzaak. Hij stuurde de olie via de post naar zijn donateurs. De politie onderschepte de pakketjes bij de postsorteercentra. Vervolgens ging het OM over tot vervolging.

Kwaliteit waarborgen

Door op deze ongecontroleerde manier wietolie te geven, kan de stichting de kwaliteit ervan niet waarborgen. "Dat staat op gespannen voet met het niveau van gezondheidseisen van de Geneesmiddelenwet", zegt de rechtbank. Dat maakt de olie volgens de wet een geneesmiddel en die mogen niet zonder vergunning afgegeven en verhandeld worden, zegt de rechtbank.
De donateurs hebben baat bij de olie omdat die hun pijn verlicht. Medicinale cannabisolie wordt niet vergoed. De stichting levert de olie vaak tegen kostprijs. Voor die maatschappelijk-sociale rol van Suver Nuver sluit de rechtbank de ogen niet. Daarom krijgen de stichting en oprichter Beintema geen straf opgelegd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.