nieuws

Dick Buursink gepasseerd door PvdA, niet op kandidatenlijst Provincale Verkiezingen

Dick Buursink uit Enschede staat niet op de kandidatenlijst van de Partij van de Arbeid voor de Provinciale Verkiezingen, in maart volgend jaar. De 62-jarige partijcoryfee had zich wel aangemeld, maar de kandidatencommissie heeft hem volledig gepasseerd. In een reactie zegt Buursink "teleurgesteld en licht verbijsterd kennis te hebben genomen van de beslissing".
De kandidatenlijst wordt 29 november definitief vastgesteld tijdens een gewestelijke ledenvergadering van de PvdA. Dan moet de kandidatencommissie een toelichting geven op haar beslissing. De leden krijgen nog de gelegenheid om de volgorde te wijzigen en kunnen eventueel ook Buursink alsnog op de lijst laten plaatsen. Om die kans af te wachten heeft de Enschedeër besloten zich niet terug te trekken als kandidaat. Tien anderen hebben dat wel gedaan.

"Als ze denken dat er beteren zijn, eindigt mijn PvdA-carrière"

"Laten de leden zich maar uitspreken. Als die het met de commissie eens zijn dat er betere kandidaten zijn dan ik, komt er een definitief einde aan mijn 36-jarige politieke carrière bij de Partij van de Arbeid. Hij was daarin onder meer raadslid en wethouder in Enschede, lid van Provinciale Staten en gedeputeerde van Overijssel, lid van het dagelijks bestuur van de PvdA Overijssel en de regio Twente. "Ik heb me opnieuw kandidaat gesteld, omdat ik met mijn ervaring en kennis nog iets voor de partij en vooral voor de samenleving kan betekenen. Anderen denken daar kennelijk anders over".
Buursink zegt dat hij in de gesprekken met de commissie niets gemerkt heeft van aversie tegen hem. Ook waren er geen aanmerkingen op zijn functioneren: "Het was allemaal halleluja. Ik werd bijna verlegen onder alle loftuitingen. Als je dan een week later hoort dat ze zelfs geen onverkiesbaar plekje op de lijst krijgt, maar meteen helemaal afgevoerd wordt, valt dat wel wat rauw op je dak".

"Ik wil geen rellen veroorzaken in mijn eigen partij"

Buursink zegt geen actie te zullen ondernemen om alsnog op de lijst voor de Provinciale Verkiezingen te komen. "Ik wil geen rellen veroorzaken in mijn eigen partij, die het nu toch al zo moeilijk heeft". Maar hij trekt zich ook niet vrijwillig terug als kandidaat. "Als de leden het niet eens zijn met de commissie, krijgen ze op 29 november een faire kans om daar iets van te zeggen. Als ik me terug zou trekken, is dat niet meer mogelijk".
De kandidatenlijst van de Partij van de Arbeid voor de Provinciale Verkiezingen van volgend jaar wordt in Overijssel aangevoerd door Tijs de Bree. Hij is nu al fractievoorzitter van de partij in Provinciale Staten. De Bree heeft geen reactie op de samenstelling van de lijst. Hij zit niet in de kandidatencommissie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.