Nieuws

Een vuurwerkverbod, wat betekent dat voor het carbidschieten?

Archiefbeeld van carbidschieten
Archiefbeeld van carbidschieten © Pieter Stokvis
Vooralsnog lijkt het vuurwerkverbod rondom de jaarwisseling geen roet in het eten te gooien voor het carbidschieten. De gemeenten Kampen, Rijssen-Holten en Deventer laten de traditie dit jaar gewoon doorgaan, mits de coronamaatregelen het toelaten. Onder meer omdat carbidschieten een uitzondering vormt en dus niet onder het verbod valt.
Gisteren meldden ingewijden van het demissionair kabinet nog dat er geen vuurwerkverbod zou komen, maar na een oproep van artsen en burgemeesters besloot het kabinet vandaag alsnog anders. De reden is de aanhoudende druk op de zorg door corona. Daar is geen capaciteit meer om honderden vuurwerkslachtoffers te helpen.

Vreugdevuren wel verboden

Carbid is overigens niet aangemerkt als vuurwerk , waardoor het in principe niet valt onder het verbod. "Dus wat dat betreft kan het gewoon doorgaan", laat een woordvoerster van de gemeente Kampen weten. "Wel willen we, net als vorig jaar toen corona speelde, dat alle schutters zich bij de gemeente aanmelden."
Lees meer:
Wat dit jaar rondom de jaarwisseling niet door kan gaan in de gemeente, zijn de vreugdevuren. "Omdat dit in coronatijd teveel mensen samenbrengt, zij het met een voorbehoud van eventuele nieuwe coronamaatregelen." Als er nieuwe regels worden afgekondigd, bekijkt de gemeente haar besluit opnieuw.

Oproep

Ook carbidschutters in Rijssen-Holten hoeven zich nog geen zorgen te maken. "Vooralsnog schatten wij in dat het carbidschieten door kan gaan. Dit is ook in lijn met vorig jaar toen er een vuurwerkverbod gold, waarbij het carbidschieten een uitzondering was. Daarbij doen wij een oproep aan iedereen om daarbij de geldende coronaregels in acht te nemen."
Deventer laat weten hetzelfde beleid als vorig jaar te hanteren: het carbidschieten mag doorgaan, maar niet in de stad. Ook is het schieten alleen overdag toegestaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.