Nieuws

Isala Ziekenhuis Zwolle moet kritieke planbare zorg afschalen door corona

Ziekenhuis Isala in Zwolle
Ziekenhuis Isala in Zwolle © ANP
Het Isala Ziekenhuis in Zwolle kan de kritieke planbare zorg niet meer in alle gevallen op tijd uitvoeren. Een woordvoerder van het ziekenhuis laat weten dat zorg die binnen zes weken geleverd moet worden deels wordt afgeschaald.
De maatregelen van het Zwolse ziekenhuis zijn een direct gevolg van het opschalen van de coronazorg. "We hebben inmiddels 28 procent van de operatieve zorg moeten afschalen", aldus de woordvoerster. Na het weekend wordt dat volgens haar 35 procent. "De wachttijden voor een operatie lopen weer op."
Uit het ziekenhuis komen berichten dat minstens één afdeling in het ziekenhuis problemen heeft om de komende dagen diensten in te vullen.

Kans op meer afzeggingen

Patiënten voor wie dat geldt worden door het ziekenhuis benaderd. "Alleen op deze manier houden wij ruimte in het ziekenhuis voor coronapatiënten en voor patiënten die acute zorg nodig hebben. De kans is echter groot dat wij binnenkort nog meer operaties moeten afzeggen. "
Kritieke planbare zorg is zorg die binnen zes weken moet worden uitgevoerd, om schade aan de gezondheid van de patiënt te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld het verwijderen van een tumor zijn nadat iemand de diagnose darmkanker heeft gekregen. Gisteren meldde de Nederlandse Zorgautoriteit dat twaalf ziekenhuizen in het land die planbare zorg niet of niet altijd meer tijdig kunnen uitvoeren.
Er zijn volgens de gegevens van de autoriteit nu nog maar twee regio's die de kritieke planbare zorg wèl binnen zes weken kunnen leveren. Het gaat dan om Twente en het oosten van de Achterhoek en Midden-Nederland. Een woordvoerder van het MST heeft tegen RTV Oost bevestigd dat de kritieke planbare zorg in het Enschedese ziekenhuis niet hoeft te worden afgeschaald.

Nauwlettend gevolgd

Ook in het Deventer Ziekenhuis is nog geen sprake van afschaling van planbare kritieke zorg. Het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg kan nog niet zeggen of de kritieke planbare zorg wordt afgeschaald. De situatie wordt volgens een woordvoerster nauwlettend gevolgd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.