nieuws

Woelmuis grootste vijand van de dijken in gebied Waterschap Groot Salland

Dijkschouwer controleert de dijk bij Herxen
Dijkschouwer controleert de dijk bij Herxen
De woelmuis blijkt de grootste vijand van de dijken in het gebied van Waterschap Groot Salland. Dat blijkt uit de dijkschouw die de afgelopen weken is gehouden.
Op sommige vierkante meters graszoden kwamen de controleurs meer dan 20 gaten tegen die waren gemaakt door woelmuizen. Volgens het waterschap is de overlast alleen oppervlakkig. Het blijkt dat de bestrijding van woelmuizen lastig is. Een strenge winter zou de bestrijding ten goede komen, zegt het waterschap.
Het waterschap heeft 37 handhavingsbrieven verstuurd naar landeigenaren die zich niet hielden aan de voorschriften. Een aantal hadden niet op tijd het gras gemaaid, er waren rijspoorschades aangetroffen of er lagen materialen opgeslagen.

Meer schades door muskusratten

De controleurs kwamen tot 158 schades die waren aangericht door muskusratten. Dat waren er vorig jaar 83. De overlast van mollen is verminderd.
Het gebied van het Waterschap Groot Salland telt zo'n 500 kilometer waterkeringen onder meer langs de IJssel, het Zwarte Water, Zwarte Meer, de Vecht, het Overijssels kanaal en de Dedemsvaart. Een dijkschouw wordt ieder voor- en najaar gehouden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.