Nieuws

Verdachte van dodelijke brand Nieuwleusen vrijgesproken: 'Opgelucht en vooral emotioneel'

De woning in Nieuwleusen waar zich de fatale brand voltrok
De woning in Nieuwleusen waar zich de fatale brand voltrok © Archief RTV Oost
De 18-jarige jongeman uit Nieuwleusen, die ervan werd verdacht dat hij brand had gesticht waarbij zijn 22-jarige broer om het leven is gekomen, is vrijgesproken. Het gerechtshof oordeelde vanmiddag dat hem de fatale brand niet kan worden aangerekend. "Behalve opgelucht reageerde de familie vooral ook enorm emotioneel", aldus advocaat Mariska Pekkeriet-Bischop.
Nadat de kinderrechter de nu 18-jarige Nieuwleusenaar tot grote opluchting van het gezin had vrijgesproken, ging het Openbaar Ministerie in hoger beroep.
Voornaamste argument: er was op drie plekken in de woning brand ontstaan, terwijl de destijds 16-jarige zoon aanvankelijk werd vermist en zich pas enkele uren na de brand bij de politielinten meldde. De jongen maakte een warrige indruk, rook naar alcohol en verklaarde zich weinig meer te kunnen herinneren. Justitie beschouwde dit als verdacht.

Achter gesloten deuren

Omdat de Nieuwleusenaar ten tijde van het misdrijf minderjarig was, werden de strafzaken achter gesloten deuren behandeld.
Zijn advocaat Mariska Pekkeriet-Bischop bepleitte echter met succes dat de diverse sporenonderzoeken niet eenduidig waren.
"Er zijn die nacht zeventien brandweermannen dat huis in geweest. Om brand te blussen en om mensenlevens te redden. Er is dus van alles van zijn plek geweest en verschoven. Er moet dus nog altijd rekening worden gehouden met een technische oorzaak."
Tekst gaat verder onder foto
Advocaat Mariska Pekkeriet-Bischop bepleitte met succes dat haar cliënt moest worden vrijgesproken van de fatale brand.
Advocaat Mariska Pekkeriet-Bischop bepleitte met succes dat haar cliënt moest worden vrijgesproken van de fatale brand. © Eigen foto
Het gerechtshof kwam tot eenzelfde conclusie en oordeelde dat er onvoldoende bewijs is dat de Nieuwleusenaar de brand heeft aangestoken.

Emotioneel

Advocaat Mariska Pekkeriet-Bischop heeft haar cliënt en de ouders intussen kunnen spreken. "Ze reageren niet alleen enorm opgelucht, maar vooral ook emotioneel. En daar kun je je natuurlijk alles bij voorstellen. De ouders zijn niet alleen hun zoon kwijtgeraakt, maar hun andere zoon werd ook nog eens verdacht daarin de hand te hebben gehad."

Rouwproces

Ze heeft ook haar cliënt gesproken. Ook hij reageerde uiterst emotioneel. Justitie vond de manier waarop hij destijds na de brand reageerde maar verdacht. "Maar ja, er is geen protocol voor hoe iemand na zo'n dramatische gebeurtenis zou moeten reageren", aldus Mariska Pekkeriet-Bischop. "Daarin is iedereen anders. Hij heeft altijd herhaald van wat hij zich die nacht herinnert. Hij weet nog dat hij na het uitbreken van de brand de woning is uitgerend. Maar hij weet ook dat hij niets in brand heeft gestoken. Er moet dus een andere oorzaak zijn voor die brand. Tegelijk is mijn cliënt zijn broer kwijtgeraakt. Met deze vrijspraak kan dit gezin feitelijk eindelijk pas echt aan het rouwproces beginnen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.