nieuws

Enschede lokt proefproces uit over stijgende kosten voor bewindvoerders

Enschede wil een proefproces uitlokken om de kosten voor bewindvoerders te beperken. "Ik wil Den Haag laten weten waar wij mee te maken hebben", zegt wethouder Welman.
Enschede is dit jaar 1,1 miljoen euro kwijt aan kosten voor bewindvoerders. Die zijn door de rechtbank aangesteld om het geld te beheren van mensen met schulden. Die 1,1 miljoen euro is een kwart van het hele budget voor bijzondere bijstand. Geld dat bedoeld is voor minima, voor bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine, dure medicijnen of woninginrichting.
De bewindvoerder kan voor zijn werk jaarlijks ruim 550 tot ongeveer 1000 euro in rekening brengen. Die rekening komt uiteindelijk bij de gemeente terecht omdat de persoon waar het om gaat, het niet kan betalen.

Van 60.000 naar 1,1 miljoen

In 2007 kostten de bewindvoerders Enschede nog 60.000 euro. Maar door de vergrijzing, de economische crisis maar ook een wetswijziging is dat fors opgelopen. Die wetswijziging maakt het sinds dit jaar ook mogelijk dat mensen die hun geld verspillen of hoge schulden hebben door de rechter onder bewind worden gesteld.
De rechter krijgt er daarvan inmiddels zoveel op het bordje dat de rechtbank dat bijna administratief afhandelt. "Dat zou zorgvuldiger kunnen," meent Welman. "Ze lijken het nu bijna administratief af te handelen. Hup, stempel erop". Gesprekken met de Rechtbank Overijssel steunen hem erin dat er iets moet gebeuren.

Wetswijziging duurt te lang

Welman heeft gesprekken gevoerd met staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken die zich bewust is van de problemen van de gemeenten, want Enschede is zeker niet de enige. In een brief aan de Tweede Kamer liet Klijnsma in juli al weten dat zij en haar collega Teeven van Justitie maatregelen willen nemen, maar die gaan Welman niet ver genoeg.
Hij wil een wetswijziging die het mogelijk maakt dat de gemeente eerst kijkt of er andere mogelijkheden zijn dan een bewindvoerder, zoals de inzet van een vrijwilligersorganisatie of een budgetcoach.  Een wetswijziging neemt echter veel tijd in beslag. Welman kan daar niet op kan wachten. Hij wil binnenkort, samen met Hardenberg die dezelfde problemen heeft, beginnen met het bekijken van alternatieven. "En ja, als dat niet mag, moet het maar tot een proefproces komen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.