Nieuws

Wel of geen lockdown? Ook op school is daar discussie over

De Ariënsschool wacht in spanning de persconferentie van morgen af
De Ariënsschool wacht in spanning de persconferentie van morgen af © website Ariënsschool
Scholen wachten in spanning af of er een lockdown van het onderwijs komt of niet. Het kabinet zei na de tweede lockdown te hopen nooit meer zo'n ingrijpende maatregel te hoeven nemen. Met de dagelijks oplopende besmettingen, vooral onder de jeugd, ligt het nu toch weer op tafel. Ook op school is er discussie of er een lockdown moet komen.
De afgelopen dagen heeft RTV Oost veel schoolbesturen gesproken. Allemaal willen ze het liefst een lockdown voorkomen. Ze maken zich zorgen over kwaliteit van onderwijs en het welzijn van de leerlingen.

Verdeeldheid

Onder leerkrachten is er echter wel wat verdeeldheid. Een groep is bang om het virus op te lopen en heeft liever een lockdown, een andere groep wil geen lockdown vanwege de praktische bezwaren of het welzijn van de kinderen.
"Ik heb ook geprobeerd om geluiden bij collega's op te vangen, en zij maken zich zorgen om het virus", zegt Rita Visser van de Ariënsschool. "Ook op onze school speelt de discussie over een lockdown. Sommige leerkrachten hebben bijvoorbeeld zelf kinderen die dan ook thuisonderwijs moeten krijgen. Hoe doe je dat dan?"

Grote tas mee naar school

Hoewel er veel besmettingen zijn op scholen adviseert het OMT vandaag aan het kabinet om scholen open te houden, zeggen bronnen tegen de NOS. Of het advies wordt overgenomen zullen we pas morgenavond weten wanneer het kabinet een persconferentie geeft.
Ondertussen bereiden scholen zich voor op een mogelijke lockdown. Op veel scholen in Zwolle moeten kinderen morgen een grote tas meenemen. Daarmee kunnen ze alvast boeken en schriften meenemen naar huis. Andere scholen wachten af en trekken de lockdownplannen pas uit de kast als de lockdown ook echt een feit is.
Dat geldt ook voor de Ariënsschool in Enschede. "Wij hebben sinds het begin van de pandemie een coronawerkgroep. Zodra er een lockdown afgekondigd wordt dan halen wij de plannen tevoorschijn", zegt Rita Visser. "Dat betekent dat wij les gaan geven via de laptop".
We mogen onze ogen niet sluiten voor wat er in de ziekenhuizen gebeurt
Rita Visser, directeur Ariënsschool Enschede

Zorgen

De Ariënsschool is een school voor speciaal basisonderwijs. Veel van de leerlingen krijgen ook begeleiding in de sociaal-emotionele ontwikkeling. "Dat betekent dat de kinderen hier op school gebaat zijn zijn bij meer structuur en duidelijkheid. Ook zijn teveel prikkels niet goed voor hen. Als ze straks thuisonderwijs moeten krijgen dan is dat iets waar wij ons wel zorgen om maken", zegt Visser.
Visser hoopt dat het niet tot een lockdown komt. "Maar we mogen onze ogen niet sluiten voor wat er in de ziekenhuizen gebeurt. Gelukkig hoef ik zo'n besluit niet te nemen. Maar een lockdown zou niet bijdragen aan het welzijn van de kinderen", zegt Visser.

Geluk bij ongeluk

Mocht het tot een lockdown komen dan heeft de Ariënsschool toch een beetje geluk. Maandag zijn de kinderen vrij vanwege een studiedag en kan de school eventueel het onderwijs op afstand inrichten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.