Hogeschool Windesheim valt opnieuw in de prijzen met onderzoek naar hergebruik kunststoffen

Na het winnen van een half miljoen euro door lector Margie Topp eerder deze week voor baanbrekend onderzoek naar het recyclen van moeilijke kunststoffen, valt hogeschool Windesheim in Zwolle opnieuw in de prijzen. De onderzoeksgroep Kunststoftechnologie van associate lector Albert ten Busschen won vandaag de RAAK-award voor het beste praktijkonderzoek van hogescholen. De groep doet onderzoek naar het hybride hergebruik van kunststoffen.

Het Windesheim-onderzoek biedt een oplossing voor een groeiend probleem. Kunststoffen die heel functioneel zijn in hun gebruik, maar nauwelijks te recyclen, worden weggegooid aan het eind van de levensduur van het product waarin ze zijn verwerkt.

Met het ontwikkelen van nieuwe producten kunnen deze kunststoffen een tweede leven krijgen. Denk bijvoorbeeld aan afgedankte windmolenwieken die verder kunnen als oeverbeschoeiing en oud-NS-interieur verwerkt in nieuwe spooronderdelen.

Recyclen van composieten

Ten Busschen is als onderzoeker elke dag bezig met het bedenken van oplossingen voor problemen die zich in de industrie en bij bedrijven voordoen. Zoals het probleem waarvoor al meer dan dertig jaar verwoede pogingen worden gedaan oplossingen te vinden: het recyclen van composieten.

Dat is licht, maar oersterk materiaal, waarvan onder meer rotorbladen van windmolens en rompen van plezierjachten worden gemaakt. Onderzoekers proberen onderzoekers al decennialang de oorspronkelijke grondstoffen (zoals hars en glasvezels) terug te winnen om ze opnieuw te kunnen gebruiken. Maar al die pogingen mislukten.

Duurzaam

Toen Ten Busschen bij Windesheim aan de slag ging, was hij vastbesloten hiervoor een oplossing te vinden. “Ik was acht jaar lang voorzitter van de branchevereniging voor composiet. Toen speelde het afvalprobleem al."

"Dan gebruik je windmolens om schone energie te produceren, maar nu die eerste generatie windturbines aan het eind van haar levensduur is aangekomen, blijk je niets te kunnen met die rotorbladen”, legt Ten Busschen uit. “Hoe duurzaam is dat dan?”

Erkenning

De prestigieuze RAAK-award voor hogescholen is goed voor tienduizend euro. Maar het gaat meer dan om alleen geld. “Deze prijs samen met de Deltapremie in precies dezelfde week is een prachtige erkenning voor de onderzoeken van het lectoraat Kunststoftechnologie", vertelt Ten Busschen.

"Het is een stimulans om via ons onderzoek blijvend bij te dragen aan een duurzamere wereld, waarin we een stuk slimmer met kunststoffen omgaan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
HOGESCHOOL WINDESHEIM ZWOLLE
Deel dit artikel: