nieuws

Dinsdagmarkt in Enschede verzelfstandigt, op den duur alle markten

Marktkooplieden gaan zelf markt runnen
Marktkooplieden gaan zelf markt runnen
De gemeente Enschede verzelfstandigt de dinsdagmarkt. Daarmee is Enschede de eerste grote gemeente die een markt uitbesteedt.
De marktkooplieden hebben de Stichting Dinsdagmarkt opgericht die de markt gaat runnen. Die kan zelf bepalen hoe de markt is samengesteld en hoe het eruit komt te zien. "Als de hulpdiensten er maar door kunnen", zegt burgemeester Den Oudsten.

Minder bemoeienis

De verzelfstandiging van de markt op het Van Heekplein is een voorstel van de Enschedese marktbond en is al drie jaar onderwerp van gesprek. De marktkooplieden hebben op de verzelfstandigde markt in Haaksbergen goede ervaringen opgedaan. Ze hebben te maken met minder gemeentelijke bemoeienis met de indeling, samenstelling en inkoop. Ze verwachten onder meer goedkoper uit te zijn door zelf stroom te kunnen inkopen.  
Ook de gemeente denkt kosten te besparen door de dinsdagmarkt te verzelfstandigen. Zo is er geen marktmeester nodig voor die dag. De markten leveren de gemeente per saldo geen geld op. De marktgelden die de kooplieden betalen zijn kostendekkend. Bij minder kosten daalt het te betalen marktgeld. Naast het kostenaspect vindt de gemeente dat het organiseren van een warenmarkt niet meer bij de taken van gemeente hoort.

Enschede en de marktbond willen een jaar ervaring opdoen met een verzelfstandigde markt en daarna alle markten in de gemeente uitbesteden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.