nieuws

Staphorst wil geen status nationaal park voor Olde Maten

Cultuurlandschap Olde Maten
Cultuurlandschap Olde Maten
Cultuurlandschap De Olde Maten en Veerslootslanden wordt als het aan burgemeester en wethouders van de gemeente Staphorst ligt geen nationaal park. Deze status is voor Staphorst een brug te ver.
De Rottige Meenthe in Zuid-Friesland wordt wel een nationaal park en sluit aan op de Weerribben-Wieden, ook een nationaal park en ook oud cultuurlandschap. De ontbrekende schakel zijn de Olde Maten en Veerslootslanden als het om de status nationaal park gaat. Dit gebied sluit weer bijna naadloos aan op de noorderburen. Als het aan Staphorst ligt, blijft dat zo. Geen nationaal park, maar gewoon natuurbeheer en niet meer dan dat.
Er zijn voorstanders die vinden dat de Olde Maten er ook bij moet komen. Samen met de Weerribben-Wieden en de Rottige Meenthe gaat het nu al om het grootste aaneengesloten laagveengebied van Europa. De afgelopen twee jaar is het duizend hectare grote gebied ten westen van Staphorst voor 12 miljoen euro heringericht. Het werk was erop gericht om een goede uitgangssituatie voor moerasnatuur en natte hooilanden te realiseren. Het is nu natuur, beheerd door een Agraris.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.