nieuws

Vergoeding ziek defensiepersoneel

Medewerkers van Defensie die ernstig ziek zijn geworden door kankerverwekkende chroomverf, krijgen alvast een financiële tegemoetkoming van Defensie. Het ministerie moet de details van de regeling nog uitwerken. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie wil daarover voor het einde van het jaar duidelijkheid te geven. Dat zei ze vannacht in een debat in de Tweede Kamer. Daarmee loopt ze vooruit op de uitkomst van onderzoeken naar het gebruik van de chroomhoudende verf bij Defensie in de jaren 80 en 90.
Het ministerie moet de details van de regeling nog uitwerken. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie wil daarover voor het einde van het jaar duidelijkheid te geven. Dat zei ze vannacht in een debat in de Tweede Kamer.
Daarmee loopt ze vooruit op de uitkomst van onderzoeken naar het gebruik van de chroomhoudende verf op werkplaatsen van Defensie in de jaren 80 en 90. De verf is onder meer gebruikt in het NAVO-depot in Vriezenveen en op de voorvmalige vliegbasis Twenthe in Enschede.

Gesprekken met vakbonden

De regeling, waarover nog wordt overlegd met vakbonden, is bedoeld voor (oud-)werknemers met aandoeningen waarvan aannemelijk is dat die verband houden met de gebruikte verf en coatings. Bijna 900 (oud-)medewerkers hebben zich gemeld die met de verf hebben gewerkt. Een kwart van hen heeft uiteenlopende gezondheidsklachten die veroorzaakt kunnen zijn door de chroomverf.

Erkenning aansprakelijkheid

Hoeveel geld een gedupeerde kan krijgen, kon Hennis nog niet zeggen. Ook zegt de regeling volgens haar niets over een eventuele erkenning van aansprakelijkheid. Die vraag is aan de orde als alle feiten boven tafel zijn gekomen door een volledig, zorgvuldig en onafhankelijk onderzoek door onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat duurt naar verwachting 1 tot 2 jaar. De minister kijkt mede op aandringen van de Kamer of dat sneller kan, bijvoorbeeld door tussentijds in deelonderzoeken al resultaten bekend te maken.
Bekijk ook het dossier 'Gifverf bij Defensie'.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.