nieuws

ILT over ontsporing Borne: aanwijzingen kapot wiel goederenwagon genegeerd

De ontsporing van een goederentrein in Borne, deze maand een jaar geleden, had voorkomen kunnen worden als meer was gedaan met aanwijzingen over de steeds slechter wordende wielkwaliteit van een goederenwagon. Dat zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport. Een beschadigd wiel was de oorzaak van de ontsporing, maar de beschadiging is nooit opgemerkt door zowel de vervoerder als het onderhoudsbedrijf.
Volgens de eigenaar van de goederenwagon was de wagon altijd goed onderhouden. Maar uit gegevens van het zogenoemde Quo Vadis meetsysteem blijkt dat de bewuste goederenwagon al in 2011 gebreken begon te vertonen. Quo Vadis meet onder andere het gewicht van een passerende trein en de krachten die een wiel uitoefent op het spoor. De spoorbelasting en de onbalans tussen de wielen van de bewuste wagon namen langzaam maar zeker toe, maar met die gegevens werd niets gedaan door vervoerder of het onderhoudsbedrijf. Reparatie van het defect had de ontsporing kunnen voorkomen.

Treinverkeer dagen plat

De goederentrein ontspoorde in de ochtend van 6 november 2013. Vier kilometer spoor raakte zwaar beschadigd. Veel dwarsliggers, de betonnen bielzen onder de rails, waren door het ongeluk kapot gegaan en ook het perron in Borne raakte beschadigd. De reparatie kostte uiteindelijk zo'n 2,5 miljoen euro en het treinverkeer tussen Hengelo en Almelo was dagenlang gestremd.

Slechte communicatie

Ook met de communicatie direct na het ongeluk is volgens de ILT veel misgegaan. De machinist van de goederentrein heeft de alarmoproep niet verstaan, waardoor hij veel te laat remde en pas vier kilometer na de ontsporing tot stilstand kwam. De machinist van een andere trein kon geen contact krijgen met de treindienstleider, omdat deze een fout had gemaakt met de bediening van het communicatiesysteem.
De betrokken bedrijven moeten nog dit jaar aan de Inspectie Leefomgeving en Transport laten weten welke maatregelen genomen zijn om herhaling van deze fouten in de toekomst te voorkomen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.