nieuws

Grotere rol faculteit ITC Universiteit Twente in trainingen aardobservatie in Afrika

Afrika
Afrika
De faculteit Geo-Informatie Wetenschappen en Aardobservatie (ITC) van de Universiteit Twente krijgt een grotere rol in het geven van trainingen in aardobservatie in Afrika. De trainingen zijn er op gericht dat beleidsmakers in Afrika beter oplossingen kunnen bedenken en keuzes kunnen maken die de bevolking ten goede komen.
De UT werkt samen met VITO uit België en Particip uit Duitsland. De drie instellingen krijgen drie miljoen euro voor het project, dat onderdeel is van MESA Training Service (Monitoring for Environment and Security in Africa). Trainingen als deze worden al jaren gegeven in Afrika, MESA is een vervolg van het project AMESD.

Leren inspringen op problemen

Afrikaanse overheden, meteorologische diensten, universiteiten en bedrijven leren tijdens de trainingen hoe ze geografische informatiesystemen, aardobservatie en ruimtelijke informatie kunnen gebruiken. Daardoor leren zij in te springen op problemen zoals droogte, overstromingen, bosbranden en bodemerosie. Satellietgegevens over land, zee en klimaat kunnen een rol spelen in het vinden van oplossingen.
Daarnaast wil MESA de satellietgegevens gaan gebruiken voor services voor overheden en bedrijven. Die kunnen worden voorzien van de juiste actuele informatie over bijvoorbeeld zoals bosbranden, overstromingen, ontbossing, landbouw en voedselzekerheid, bijvoorbeeld door een sms-bericht. Vissers krijgen bijvoorbeeld een sms met informatie over de plek waar de meeste vis te vinden is. Of bosbouwers ontvangen een sms-bericht wanneer er in de omgeving een bosbrand woedt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.