nieuws

Provinciale politiek wil duidelijkheid over Europees natuurbeleid

De provinciale politiek wil duidelijkheid over de natuurbeschermingsmaatregelen in het grensgebied met Duitsland. Overijssels gedeputeerde Hester Maij gaat daarover dinsdag in Den Haag in gesprek met staatssecretaris Sharon Dijksma.
Gedeputeerde Maij wil dat vanwege de groeiende weerstand van boeren en bewoners in het grensgebied. Nederland investeert miljoenen euro's in de bescherming van natuur, terwijl iets verderop aan de andere kant van de grens volop wordt gebouwd aan megastallen die juist een gevaar vormen voor datzelfde natuurgebied.

Nederland heeft de problemen aan zichzelf te danken

Het lijkt erop dat Nederland de problemen aan zichzelf te danken heeft. In het begin van de negentiger jaren moest elke lidstaat een lijst aanleveren met minstens twintig bijzondere planten en dieren die beschermd zouden moeten worden. Duitsland gaf precies twintig namen door, België deed niets - en hoeft daarom tot op de dag van vandaag niets te beschermen.
Nederland kwam met een lijst van maar liefst driehonderd bijzondere planten en dieren. Daarnaast leverde Nederland nog een extra lijst aan, waardoor zevenhonderd bijzondere vogels in bescherming moesten worden genomen. Europa heeft alle lidstaten opgedragen hun eigen lijsten te beschermen, waardoor Nederland nu ruim 160 natuurgebieden met bijbehorende regels telt. Daarvan liggen er 22 in Overijssel.
De beschermingsmaatregelen blijken in de praktijk een groot probleem op te leveren, met name voor boeren in de directe omgeving van Natura 2000-gebieden. Ons land betaalde al tientallen miljoenen euro's om veebedrijven te verplaatsen en daarmee de natuur de ruimte te geven. Maar nu net over de Duitse grens volop wordt gebouwd aan mega-kippenschuren die schadelijke gassen uitstoten op onze beschermde natuurgebieden, lijkt de chaos compleet te zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.