nieuws

Van Raad van State mag houtkachel in Grafhorst blijven roken

Kachel mag van Raad van State blijven roken
Kachel mag van Raad van State blijven roken
Van de Raad van State mag de eigenaar van een houtkachel in Grafhorst gewoon doorgaan met het gebruik van de kachel. Een buurvrouw had geklaagd over de rookoverlast bij de gemeente Kampen, de rechtbank in Zwolle en bij de Raad van State in Den Haag. In alle gevallen kreeg de buurvrouw ongelijk.
De zaak speelt al sinds 2011. Toen vroeg de buurvrouw aan de gemeente Kampen om handhavend op te treden tegen het gebruik van de houtkachel. Ze had last van de rooklucht. Dit verzoek werd afgewezen, maar na een bezwaar van de vrouw is de gemeente Kampen toch onderzoek gaan doen. Begin 2013 wees de Kampen het bezwaar weer af.

Wel rooklucht, maar geen last

Daarop stapte de buurvrouw naar de rechter. Maar ook deze verklaarde het beroep ongegrond. Vervolgens ging de buurvrouw in hoger beroep. Uit het hoger beroep blijkt dat volgens een buurtonderzoek van de gemeente er slechts één andere buurtbewoonster wel eens last heeft van de rooklucht. Overige buurtbewoners ruiken de rook wel, maar hebben er geen last van.

Allles volgens Bouwbesluit

Uit controles van de gemeente Kampen blijkt dat de houtkachel op de juiste manier wordt gebruikt en de rookafvoer voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit. Uit de controle bleek ook dat er een lichte rooklucht was waar te nemen bij de vrouw in de slaapkamer.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.