nieuws

Freek Groen trekt zich terug als leider van onderzoek naar chroomverf bij Defensie

Oud-luchtmachtgeneraal Freek Groen, die was aangesteld als leider van het onderzoek naar de kankerverwekkende chroomverf bij Defensie, heeft zich per direct teruggetrokken.
Groen heeft dat woensdagmiddag aan minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie laten weten, aldus een woordvoerder van het ministerie tegenover persbureau ANP. Als reden voor zijn besluit noemt de commodore buiten dienst Freek Groen de impact van 'de aanhoudende aantijgingen' tegen zijn persoon.
Volgens de oppositie in de Tweede Kamer was Groen niet geschikt als onderzoeksleider, omdat hij in de jaren '90 als commandant op de vliegbasis Twenthe klachten over de verf zou hebben genegeerd. Tv-programma EenVandaag berichtte daar eerder over.

'Impact aanhoudende aantijgingen'

In een verklaring laat Groen weten: "Ik had deze opdracht graag afgemaakt, omdat ik geloof in de opzet van dit belangrijke onderzoek. Aanleiding voor mijn besluit is de impact van de aanhoudende aantijgingen tegen mijn persoon. Het laatste wat ik wil is dat het onderzoek daarmee wordt belast."

Geen invloed op onderzoek

Minister Hennis betreurt het terugtreden van Groen, maar heeft respect voor zijn persoonlijke afweging, aldus haar ministerie. Hennis zei dinsdag in een Kamerdebat nog dat Groen gewoon door kon gaan met zijn werk als leider van de 'taskforce'. Ze zei dat hij geen invloed heeft op het onafhankelijk onderzoek van het RIVM naar het gebruik van de verf in werkplaatsen van Defensie. De oppositie was het daar niet mee eens en vond dat elke schijn van belangenverstrengeling moest worden vermeden. Groen heeft daaruit nu zijn conclusies getrokken.
Bekijk ook het dossier 'Gifverf bij Defensie'.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.