nieuws

Rechtbank Overijssel erkent probleem van toename bewindvoerders

Rechtbank Almelo
Rechtbank Almelo
De rechtbank Overijssel erkent dat er een enorme toename is van het aantal bewindvoerders. "Maar het wordt niet administratief afgehandeld, zoals wethouder Welman van Enschede stelt", zegt rechter Verhoeven van de rechtbank.
Enschede is dit jaar veel geld kwijt aan bewindvoerders. De mensen die stadsgenoten met schulden helpen om hun geld te beheren kosten de gemeente dit jaar 1,1 miljoen euro. Dat is een kwart van het budget voor bijzondere bijstand. Terwijl dat budget eigenlijk bedoeld is voor minima.

Rechtbank: "toelatingscriteria zijn laag"

De rechtbank heeft dit jaar al meer dan 2600 mensen onder beschermingsbewind geplaatst. Dat is 11 procent meer dan vorig jaar. Volgens rechter Verhoeven komt dat doordat de overheid de criteria heeft versoepeld. "Vroeger kwamen alleen mensen die vanwege psychische of lichamelijke klachten niet in staat waren hun belangen te behartigen in beschermingsbewind. Nu komt daar de categorie bij met problematische schulden."
"De doelgroep is daardoor enorm uitgebreid dus het aantal mensen dat daar gebruik van kan maken ook. De toelatingscriteria zijn zo laag, dat we niets anders kunnen doen dat het verzoek toewijzen", zegt Verhoeven.

Gesprek staatssecretaris

Wethouder Welman van Enschede wil dat de wet zo snel mogelijk wordt aangepast omdat de kosten voor de stad enorm hoog worden. Omdat een wetswijziging waarschijnlijk veel tijd kost wil Welman samen met andere gemeenten met soortgelijke problemen kijken naar alternatieven. Maandag heeft Welman een gesprek met staatssecretaris Klijnsma.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.