nieuws

Europarlementariër Schreijer-Pierik uit Hengevelde wil stop op regels Natura2000

Annie Schreijer-Pierik in Brussel
Annie Schreijer-Pierik in Brussel
CDA-europarlementariër Annie Schreijer-Pierik uit Hengevelde wil een tijdelijke stop op vergaande Nederlandse maatregelen voor het Europese natuurbeleid, het zogeheten Natura2000.
Ze luidt de noodklok wegens de te grote verschillen in natuurbescherming. In Nederlands-Duitse natuurgebieden worden Nederlandse boeren ernstig beperkt, maar mogen Duitse boeren juist fors uitbreiden. "Er is een heikele situatie ontstaan", vindt Annie Schreijer. Ze heeft woensdag schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie.

Exemplarisch voor Natura2000

De grensverschillen zijn helaas exemplarisch voor de uitvoering van het Europese natuurbeleid, de zogeheten Natura2000. "Bijzondere natuur moet uiteraard worden beschermd, maar we willen eerst voldoende helderheid en zekerheid voor de toekomst. Daarna pas zouden provincies en andere overheden weer dit soort onomkeerbare stappen mogen uitvoeren", aldus Schreijer, waarmee ze doelt op bijvoorbeeld sloop van boerderijen.
Schreijer wil daarom dat de Europese Commissie de evaluatie van de Vogel- en Habitatrichtlijnen vervroegt. Die evaluatie staat nu pas gepland voor eind 2015/begin 2016. Wederzijdse afstemming van de nationale uitvoering van Europees natuurbeleid moet daarbij voorop staan, aldus Schreijer-Pierik. "Dit soort verschillen en tegenstrijdigheden moeten worden voorkomen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.