Nieuws

Vrouw (33) deed zich jarenlang voor als arts: "Ik schaam me dood"

Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie © Getty Images / gpointstudio
Ze gaf medisch advies en zette onder meer botox-injecties in Hengelo, maar de benodigde diploma's had de verdachte (33) niet. "Ik verafschuw wat ik heb gedaan, ik schaam me dood", zegt ze tijdens haar strafzaak. Het OM eist anderhalf jaar cel, omdat ze diploma's zou hebben vervalst en medische handelingen verrichtte waartoe ze niet bevoegd was.
In totaal solliciteerde ze vijftien keer naar functies als arts, tot ze tegen de lamp liep bij het Deventer Ziekenhuis. Dit gebeurde toen ze solliciteerde naar een baan op de spoedeisende hulp, waarbij ze gegevens gebruikte van iemand wiens zus daar werkte. Het ziekenhuis rook onraad en deed aangifte, waarna ze door de politie in het ziekenhuis is aangehouden.

Botox-injecties in Hengelo

Ze zou in de periode november 2016 tot maart 2020 valse artsdiploma's en certificaten hebben gebruikt om bij gezondheidsinstelling te werken. Onder meer bij de Clinique Dokter Don in Hengelo, waar ze als cosmetisch arts in opleiding werkte. Tijdens haar inwerkperiode heeft ze onder meer botox -en fillerinjecties gezet, een handeling waarvoor een diploma voor basisarts vereist is.
Als ik iets met patiënten moest doen, meldde ik me ziek
Verdachte
De verdachte schreef bij andere instellingen onder meer medicijnen uit, diende vaccinaties toe, voerde pre operatieve screenings uit, bracht infusen aan, testte op glucose, mat bloeddruk en maakte een paar honderd verslagen van medische keuringen, zegt het OM.

14 Consulten

De zwaarste aantijging gaat over haar werk bij een huisartsenpost in Utrecht. Ze zou toen tijdens twee nachtdiensten zo'n 14 consulten hebben verricht.
Hierbij zou ze onder meer een 22-jarige vrouw aan haar hoofdwond behandeld hebben, een 43-jarige man met pijn op de borst en een 68-jarige vrouw met benauwdheidsklachten. Tijdens die diensten zou ze ook medicijnen hebben verstrekt.
"Ik beken alles, maar dat heb ik niet gedaan", zegt ze over de vermeende consulten in Utrecht. "Ik ben daarover meermaals urenlang verhoord, maar ik kan niet bekennen wat ik niet heb gedaan.”

Volgens de regeltjes

"Ik ben iemand die altijd volgens de regeltjes werkt", zegt ze. "Ik kwam in 2017 na mijn studie bij Gezondheidscentrum Medimel terecht en zag daar ook dingen gebeuren die niet klopten, zoals een arts die er werkte zonder BIG-registratie. Toen dacht ik: 'Hé zij doen het daar, dus ik kan het ook doen'. Dat was een trigger voor mij."
Volgens het OM fotografeerde en kopieerde de verdachte papieren van gezondheidsinstellingen, of downloadde ze van internet. Vervolgens bewerkte ze de documenten door registratienummers aan te passen.

Ziek melden

De verdachte maakte bij sollicitaties meestal een goede indruk en werd vaak aangenomen, blijkt tijdens de zitting. Onder meer bij het Maxima Medisch Centrum (Eindhoven) en Alrijne ziekenhuis (Alphen aan den Rijn), waar ze als arts en arts in opleiding cardiologie is aangenomen. "Maar op momenten dat ik iets met patiënten moest doen, meldde ik me ziek", zegt ze tijdens de zitting. Bij beide ziekenhuizen is haar aanstelling in de proeftijd verbroken.
"Ik wilde graag iets betekenen voor de mensen", geeft ze als verklaring. "Ik wilde iets goed doen, want dat gaf een goed gevoel." Daarnaast zegt ze dat ze wilde voldoen aan de hoge verwachtingen van haar ouders.
De 33-jarige is onderzocht en deels ontoerekeningsvatbaar verklaard. Ze heeft huidkanker gehad, waardoor ze haar studie niet kon afmaken. Vervolgens kreeg ze ook psychische problemen.
Naast de anderhalf jaar cel eist het OM zes maanden voorwaardelijk, meldplicht bij de reclassering en verplicht voortzetten van therapiebehandeling. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.