Nieuws

Protestantse hoogleraar eert Maria met bekroond boek

De coronacrisis zette Arnold Huijgen uit Kampen op het spoor van Maria. Reizen en internationale congressen waren onmogelijk voor de hoogleraar systematische theologie aan de Theologische Universiteit van Apeldoorn. Omdat Maria volgens hem wordt ondergewaardeerd in het protestantisme, besloot hij zich in de Moeder Gods te verdiepen. Zijn boek, Maria, icoon van genade, werd vorige week verkozen tot theologisch boek van het jaar. Volgens de jury levert zijn boek een belangrijke bijdrage aan de oecumenische gedachte.
De Bijbelse teksten geven Maria een grotere plek dan in het protestantisme vaak gebeurt, zegt de theoloog. Tot zijn grote verbazing ontdekte hij dat de bekende reformator Luther een grote Mariavereerder was. "Na de Reformatie schreef hij een commentaar op de lofzang van Maria. En hij riep haar nog gewoon aan." Dat hoef je tegenwoordig onder protestanten niet te verwachten.

Zing de Lofzang van Maria

Als de protestanten Maria meer eer zouden willen geven, kunnen ze wat hem betreft beginnen met het zingen van de Lofzang van Maria. Het vieren van het feest van de Annunciatie, de aankondiging van de geboorte aan Maria, zou ook een mooi gebaar zijn.
In protestantse kringen heeft hij daarvoor nog niet de handen op elkaar gekregen. Dat feest valt negen maanden voor kerst en dus net in de lijdenstijd. Zelf vindt hij dat geen probleem. "Dat is toch prachtig?"
De grote Maria-verering dateert vanaf het tweede millennium, dus vanaf het jaar duizend na Christus. Huijgen: "Je ziet bijvoorbeeld in de kunst Christus dan als strenge rechter. Iedereen staat op afstand. Behalve Maria, die fluistert hem iets in het oor."

Maria geclaimd voor Europese identiteit

Maar uit naam van Maria en Jezus werden ook pogroms uitgevoerd. Huijgen herinnert er fijntjes aan, dat In Europa op het Joodse volk werd gejaagd. "Terwijl Maria zelf Joods is."
Hij wijst er op dat Maria door veel clubs wordt geclaimd die zeggen dat de Europese identiteit moet staan als een huis, "en dat natuurlijk tegenover de islam en tegenover vluchtelingen. Maar Maria was helemaal niet Europees, en ze was zelf met Jozef op de vlucht naar Egypte."
Wie Maria zegt, moet ook Moria zeggen en oog hebben voor de vluchteling
Arnold Huijgen, theoloog
Europa zou dat wat hem betreft in gedachten moeten houden als er vluchtelingen aan de grens staan. "Wie Maria zegt, moet ook Moria zeggen", verwijst hij naar het vluchtelingenkamp op Lesbos. "Ik denk als je oog krijgt voor wie Maria werkelijk is, dan moet je ook oog hebben voor de vluchteling die aan de poort van Europa staat."
Zondag 5 december in Hoogtij een langer gesprek met Arnold Huijgen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.