RAV IJsselland en Isala maken koppeling met digitale patiëntgegevens ambulancerit

Zo vanzelfsprekend dat je je afvraagt waarom het er nu pas is: een koppeling tussen de gegevens die van een hartpatiënt worden gemaakt tijdens een spoedrit in een ambulance en zijn of haar dossier in het ziekenhuis.

Ambulancedienst RAV IJsselland en ziekenhuis Isala in Zwolle hebben de primeur. Ziekenwagens zijn voorzien van de Corpuls, een apparaat waarmee diverse metingen kunnen worden uitgevoerd zoals bloeddruk, het zuurstofgehalte en een hartfilmpje, oftewel ECG. Deze gegevens worden vervolgens via Ambulancezorg Nederland aangeboden aan het ziekenhuis waar de patiënt naar toe wordt vervoerd.

Cardiologen enthousiast over snelle beschikbaarheid

In het ziekenhuis is de informatie direct beschikbaar en wordt deze, door de inzet van nieuwe software, gekoppeld aan het bestaande elektronisch dossier van de patiënt in de ambulance. Een cardioloog kan zo al, voordat de patiënt binnen is, beginnen met het stellen van een diagnose en het bepalen van een behandelplan. De nieuwe werkwijze zorgt voor een enorme tijdswinst en aangezien bij hartfalen iedere seconde telt, zijn cardiologen zeer tevreden met het systeem.

Ziekenhuis Isala gaat het nieuwe systeem inzetten voor alle spoedpatiënten. In eerste instantie gaat het nu om Eerste hart long hulp, op korte termijn volgen ook andere afdelingen, zoals de Spoedeisende hulp.

Meer over dit onderwerp:
Isala Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren