nieuws

Losser heeft relatief de meeste patiënten met suikerziekte van Overijssel

Diabetespatiënt
Diabetespatiënt
Het aantal mensen met diabetes stijgt. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In Overijssel kampen 51.522 met de ziekte, dat is 4,5 procent van de bevolking.
Het RIVM bracht in 2011 het aantal diabetespatiënten per gemeente in kaart. Overijssel staat op de vijfde plaats. In Groningen wonen de meeste diabetespatiënten. De minste wonen in Utrecht.

Losser bovenaan

In Losser wonen gemiddeld gezien de meeste diabetespatiënten. Bijna 6 procent van de Lossenaren heeft diabetes. Losser wordt opgevolgd door Almelo. Daar hebben 57 mensen per duizend inwoners suikerziekte. Twenterand staat op de derde plaats. Zwartewaterland telt gemiddeld het minst aantal mensen met diabetes. 35,7 mensen per duizend inwoners zijn daar diabeet. Zwartewaterland wordt opgevolgd door Zwolle (37,2) en Raalte (37,3).
In Enschede wonen de meeste mensen met suikerziekte. 7.773 inwoners hebben er last van. Enschede wordt gevolgd door Zwolle (4.473) en Deventer (4.156). In Staphorst komt de ziekte het minst vaak voor. 649 inwoners van Staphorst hebben suikerziekte.

Type 2

Het aantal mensen met diabetes type 2 neemt het meest toe. Dat komt met name door de vergrijzing en een stijging van het aantal mensen met obesitas. In Overijssel hebben 29,9 mensen per duizend inwoners deze vorm van suikerziekte. Losser (42,1), Almelo (18,5) en Hof van Twente (36,6) hebben de meeste inwoners met type 2.
In de drie grote Twentse steden komt diabetes type 2 het meest voor. Enschede staat boven aan, 5141 inwoners hebben type 2. Enschede wordt gevolgd door Almelo (2.796) en Hengelo (2.759).

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.