Tentoonstelling over laaggeletterdheid op Rodetorenplein in Zwolle

Een rij met grote billboards vragen op het Rodetorenplein in Zwolle om aandacht voor laaggeletterdheid. Op de borden staan portretten en brieven die voorbijgangers het belang van taal moeten laten zien.

Het gaat om een reizende tentoonstelling van de Stichting Lezen & Schrijven, die eerder al te zien was in bijvoorbeeld Rotterdam en Utrecht.

Burgemeester Meijer van Zwolle zei bij de opening dat hij zich moeilijk kon voorstellen hoe het is voor iemand die geen raad weet met letters omdat taal zo belangrijk is in onze maatschappij. Het lezen van de krant, e-mail, brief van de dokter of een verkeersbord; overal moet je voor kunnen lezen.

Nog altijd veel laaggeletterden

De tentoonstelling is bedoeld om te laten zien dat taal weliswaar heel belangrijk is, maar dat er nog altijd veel laaggeletterden zijn. In Zwolle zijn het er naar schatting 44.000 zegt de Stichting Lezen & Schrijven. Veel mensen schamen zich daarvoor en verzinnen liever smoezen. Met de billboards wordt duidelijk gemaakt dat mensen een cursus kunnen volgen om hun lees- en schrijfvaardigheden te verbeteren.

Tot en met 10 december is de tentoonstelling te zien op het Rodetorenplein. Daarna reizen de billboards weer verder naar Amsterdam, Almere en Hengelo.

Meer over dit onderwerp:
Laaggeletterdheid Zwolle IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren