Nieuws

Poli's MST tot vrijdag gesloten; ziekenhuis behandelt alleen spoedgevallen

Tot vrijdagmiddag zijn alle poli's van het Medisch Spectrum Twente in Enschede gesloten voor afspraken. Het ziekenhuis behandelt in de tussentijd alleen nog spoedgevallen, naast de zorg voor patiënten die al in het ziekenhuis liggen. De reden is niet de coronapandemie, maar de invoering van het nieuwe elektronische patiëntendossier (EPD).
De zorg voor patiënten die vanavond, morgen of vrijdagochtend met spoed moeten worden geholpen blijft overeind. Dat verzekert Hans den Hollander, lid van de raad van bestuur van MST. "Alle spoedgevallen gaan door. Voor de spoedpatiënten leggen we een tijdelijk nooddossier aan op papier. De informatie op papier voeren we dan vrijdag in onze nieuwe EPD in."

Eén systeem

Dag en nacht wordt er de komende dagen gewerkt aan de lancering van het nieuwe patiëntendossier. Het ziekenhuis in Enschede werkt nu nog met zo'n dertig verschillende applicaties. Die systemen gingen vanmiddag om vijf uur offline, waardoor het ziekenhuis tijdelijk geen IT-systeem heeft. "We hebben daarom voor morgen en vrijdagochtend geen poli's ingepland", vertelt Den Hollander.
Als alles volgens planning verloopt, werkt het ziekenhuis vanaf vrijdag klokslag één uur 's middags met één systeem. Met dat nieuwe elektronische patiëntendossier kan MST ook eenvoudig informatie uitwisselen met buurziekenhuis ZGT, in Almelo en Hengelo. ZGT nam het nieuwe EPD begin november al in gebruik.
Ziekenhuizen MST en ZGT werken nu nog met verschillende systemen. Daardoor duurt het uitwisselen van patiënteninformatie vaak veel langer. Met de invoering van het elektronische patiëntendossier HiX is dat verleden tijd: met één druk op de knop kan voortaan patiënteninformatie worden uitgewisseld. Een patiënt moet overigens nog wel eerst toestemming geven aan het andere ziekenhuis of die zijn of haar medische dossier mag inzien.

Voordelen voor patiënt

De patiënt heeft ook baat bij het nieuwe systeem, zegt Den Hollander. "De patiënt kan straks zijn eigen gegevens inzien, zoals bijvoorbeeld de resultaten van een onderzoek. De oudere generaties zullen weinig merken van het nieuwe systeem, maar voor de jongere mensen is dit zeker een stap voorwaarts."
Ook voor de artsen en ander medisch personeel zijn er voordelen. "Het papierwerk wordt door de komst van het nieuwe EPD echt minder; zo hoeft het zorgpersoneel minder gegevens in te voeren. En met één druk op de knop kunnen we straks informatie overhevelen naar ziekenhuis ZGT", aldus Den Hollander.
Olaf van Balen, uroloog bij ZGT en nauw betrokken bij de ontwikkeling van het EPD, vertelde onlangs over de voordelen van het nieuwe patiëntendossier:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.