nieuws

RTV Oost belicht gevolgen van bezuinigingen in de zorg

RTV Oost maakt zorgspecials
RTV Oost maakt zorgspecials
Gemeenten worden verantwoordelijk voor meer zorgtaken en hebben daarvoor minder budget beschikbaar. Welke gevolgen heeft dit voor mensen die zorg krijgen? En voor de instellingen die de zorg bieden? In een serie zorgspecials zal RTV Oost daar in TV-uitzendingen aandacht aan geven.
In een serie van vijf afleveringen gaan programmamakers Frank Janssen, Mirjam Haven en Jolande Verheij in de week van 24 tot en met 28 november op bezoek bij mensen die te maken krijgen met de veranderingen in de zorg. Per 1 januari gaan veel zorgtaken van het Rijk naar gemeenten en gaat er van alles veranderen voor mensen die zorg nodig hebben.
In de vijf afleveringen komen onder meer verstandelijk beperkten, mensen met psychische klachten, gezinnen die ondersteuning nodig hebben en ouderen naar voren. Hoe krijgen zij te maken met de veranderende rol van de huisarts, de versobering van de vervoersregeling, de inzet van wijkteams, en de rol van de mantelzorger die alleen maar groter wordt?
De veranderingen in de zorg zijn nodig omdat de kosten alleen maar oplopen. Er moet dus bezuinigd worden, zodat er voor de meest noodzakelijke zorg in de toekomst nog wel geld beschikbaar is. Daarom gaan gemeenten veel doen aan preventie, om zo te voorkomen dat mensen dure zorg nodig hebben. Ook wordt voortaan meer gekeken naar wat mensen nog zélf kunnen, of wat familie en mantelzorgers voor ze kunnen doen.
Overijssel Vandaag Special wordt uitgezonden van 24 tot en met 28 november, dagelijks om 17.07, 18.07 en 19.07 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.