Nieuws

Dimence Zwolle zet voorlopig geen nieuwe mensen op wachtlijst met depressie

Dimence Zwolle
Dimence Zwolle © Dimence Zwolle
Mensen die kampen met een angststoornis of een depressie kunnen voorlopig niet terecht bij Dimence Zwolle. Dit is te wijten aan de lange wachtlijsten. Vanaf deze maand mogen er geen nieuwe mensen op de wachtlijst worden gezet. De organisatie heeft nog niet eerder zo'n ingrijpende maatregel aangekondigd.
De organisatie spreekt van een 'tijdelijke aanmeldpauze'. Dit betekent dat niemand met een depressie of een angststoornis meer op de wachtlijst in Zwolle geplaatst kan worden. Ook voor het zogenoemde team ontwikkelingsstoornissen in Deventer en Almelo., waar mensen zich met bijvoorbeeld ADHD kunnen aanmelden, is een tijdelijke aanmeldpauze aangekondigd.
De maatregel moet ervoor zorgen dat de wachtlijsten niet nog langer worden. "De wachtlijsten zijn verschrikkelijk voor mensen die op hulp moeten wachten", reageert woordvoerder Amber Hes van Dimence. De aanmeldpauze heeft overigens geen invloed op iedereen die al op de lijst staat.

Hoge werkdruk

Op dit moment hebben veel medewerkers van Dimence last van de hoge werkdruk, waardoor het ziekteverzuim hoog is. Ook zijn er medewerkers die hierdoor weg zijn gegaan bij de organisatie, of zelfs helemaal gestopt zijn met het werken in de geestelijke gezondheidszorg.

Wachtlijsten nabellen

Dimence heeft alle huisartsen in Zwolle een uitgebreide brief gestuurd waarin alternatieve mogelijkheden voor patiënten worden toegelicht. ''Je kan naar een andere regio gaan, maar je kan ook altijd terecht voor zorgbemiddeling bij je zorgverzekeraar als je nu hulp nodig hebt'', zegt de woordvoerder.
Mensen die nog op de wachtlijsten staan, worden binnenkort opgebeld door een medewerker van Dimence om te kijken of hulp nog noodzakelijk is. Het kan ook zijn dat mensen die op de wachtlijst staan inmiddels al wel zorg hebben gekregen bij een andere aanbieder. ''Het is geen schoonveegactie, dit is vooral om te kijken of de mensen wel op de juiste wachtlijst staan'', zegt Hes.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.