Nieuws

Kanaalbewoner maakt bezwaar tegen 'WOZ-cadeautje' van Twenterand

Tot verbazing van bewoners steeg de WOZ-waarde van hun woningen vorig jaar.
Tot verbazing van bewoners steeg de WOZ-waarde van hun woningen vorig jaar. © RTV Oost
Gedupeerde kanaalbewoners uit Twenterand kregen vorige maand een 'cadeautje' van hun gemeente. Bij het vaststellen van de WOZ-waarde voor 2022 mogen ze kiezen of de gemeente rekening houdt met de schade aan hun huis. Niet iedereen waardeert het initiatief. Gedupeerde bewoner Pieter Ekkel uit Geerdijk laat het cadeautje aan zich voorbij gaan. Sterker, hij maakt er bezwaar tegen.
Ruim een jaar geleden werden veel kanaalbewoners geconfronteerd met een hogere WOZ-waarde, terwijl een aantal huizen zwaar beschadigd zijn. Sommige bewoners zagen een verhoging van tienduizenden euro's. Ook binnen het college van burgemeester en wethouders werd meewarig gereageerd op de verhoging.
Om herhaling te voorkomen, besloot Twenterand de bewoners dit jaar tegemoet te komen. Bij de waardebepaling voor 2022 kunnen bewoners kiezen of de gemeente rekening moet houden met de schade aan hun huis.

Gemeente houdt zich niet aan de wet

Pieter Ekkel begrijpt de goede bedoelingen van de gemeente. Een lagere WOZ leidt onder meer tot lagere belastingen. Om die reden heeft Kant nog Wal, de stichting die gedupeerde kanaalbewoners bijstaat, sympathie voor de keuzemogelijkheid die Twenterand kanaalbewoners biedt.
Aan Pieter Ekkel is het ‘cadeautje’ dus niet besteed. Als mensen op deze wijze de hoogte van de WOZ kunnen beïnvloeden, dan houdt de gemeente zich volgens hem niet aan de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ).
Bij het bepalen van de WOZ-waarde gebruiken gemeenten een waardepeildatum, de datum waarop Twenterand in dit geval bepaalt wat de marktwaarde van een woning is. De gemeente prikt als het ware één datum en kijkt hoeveel het huis zou hebben opgebracht als dat huis op die dag zou zijn verkocht. De waardepeildatum ligt altijd in het verleden, namelijk één jaar eerder dan het begin van het belastingjaar. Een belastingjaar begint altijd op 1 januari. Voor belastingjaar 2022 is de waardepeildatum voor de WOZ-waarde 1 januari 2021.
Ekkel ziet ook andere problemen. Hij doelt op de schaderapporten die bewoners ter beschikking moeten stellen aan de gemeente. “Die schaderapporten zijn mogelijk niet compleet of niet juist opgesteld. Ook beperken ze zich tot de woning. En wat doe als je niet eens bent met het schaderapport, maar het wel indient om zo de WOZ te verlagen. Kun je zo’n rapport nog aanvechten als je het als bewijslast hebt ingediend?”

Normale situatie bestaat niet

Volgens Ekkel gaat Twenterand bij de waardebepaling van de huizen langs het kanaal uit van een 'normale' situatie. Ekkel: “Die situatie bestaat hier al jaren niet meer. Twenterand verzaakt om een waardebepaling uit te voeren die rekening houdt met de huidige situatie én ze koppelt de schaderapporten aan de vaststelling van de WOZ-waarde. Als de gemeente het zo lastig vindt om de waarde te bepalen van onze huizen is het dan terecht dat ze ondertussen wel de penningen int? Dit voelt niet goed en niet rechtvaardig.”

Taaie kost

Hij beseft dat de WOZ-waardebepaling in combinatie met de vele schadegevallen taaie kost is. “Mogelijk overziet niet iedereen direct alle consequenties en menigeen zal geen zin hebben om zich er in te verdiepen.” Voor hem geldt dat minder, mede door zijn achtergrond vermoedt hij. Ekkel is doctorandus, ingenieur en de complexiteit van het onderwerp schrikt hem niet af.
Formeel heeft hij nu bezwaar gemaakt tegen de keuzemogelijkheid die Twenterand de kanaalbewoners geeft. "Ik vraag mij ook af hoe de Waarderingskamer op het voorstel heeft gereageerd. Deze kamer controleert of gemeenten de WOZ goed uitvoeren. Die moet hier wat van vinden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.