nieuws

Landelijke bewonersdag in Enschede, bewoners willen regie over hun buurt terug

Bewoners willen heft in eigen hand
Bewoners willen heft in eigen hand
De eerste optie op huur of koop van scholen en andere gebouwen en zelf een plan maken voor de inrichting van de buurt. Die rechten moeten buurten krijgen, vastgelegd in buurtrechten naar Engels voorbeeld. Dat bepleitte het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners LSA tijdens de Landelijke Bewonersdag in de Grolsch Veste in Enschede.
De bewonersdag met het motto De Regie Terug werd bijgewoond door 700 actieve wijkbewoners uit heel Nederland. Ze konden meedoen aan bijvoorbeeld workshops of College Tour, naar het populaire tv-programma. Het doel was elkaar te aan te zetten om het heft in eigen handen te nemen voor de leefbaarheid in de buurt en daar ideeën voor aan te reiken.

Bewonersbedrijf Berflo Es als voorbeeld

Veel aandacht was er voor het Bewonersbedrijf Berflo Es in Hengelo. Het is één van de vier bewonersbedrijven die zijn gestart met startkapitaal van LSA. Het Hengelose bewonersbedrijf heeft een zogenoemde BalieBus waarmee ze door de wijk rijdt en mensen met elkaar in contact brengt.
Maar er is ook een naaiatelier waar onder meer slabbetjes en dekbedden voor een verzorgingstehuis in de wijk worden gemaakt, een cateringservice en een boodschappenservice. Volgens voorzitter Walgemoed van het bewonersbedrijf is daar geld mee te verdienen en kan het bewonersbedrijf daarmee op eigen benen staan.

'Geef ze de ruimte'

"Als mensen zelf de buurt mooier en leefbaarder willen maken willen maken, houdt ze dan niet tegen met regeltjes en voorschriften, maar geef ze de ruimte", aldus voorzitter De Ruijter van het LSA. Een aantal gemeenten waaronder Enschede, Hengelo en Almelo is zich daar al van bewust met instrumenten als wijkbudgetten.
Voor het eerst sinds het bestaan van de landelijke bewonersdag werd het evenement georganiseerd door een regio en niet door een stad zoals in de eerdere jaren. Naast het LSA en de Nederlandse Woonbond tekenden de gemeenten Enschede, Hengelo en Almelo voor de organisatie. Alle drie gemeenten hadden bestuurders afgevaardigd onder wie burgemeester Den Oudsten van Enschede, wethouder Bron van Hengelo en wethouder Ten Seldam van Almelo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.