Nieuws

Gemeenteraad Enschede stemt maandag over twee burgemeesterskandidaten

Het gemeentehuis van Enschede
Het gemeentehuis van Enschede © RTV Oost
De Enschedese gemeenteraad stemt maandagavond in een ingelaste en besloten vergadering over twee burgemeesterskandidaten. Aansluitend wordt de naam van de kandidaat met de meester stemmen publiek gemaakt. Wie kandidaat nummer twee was, blijft geheim. De stemming is opvallend. Doorgaans draagt de vertrouwenscommissie één kandidaat voor.
Na de voordracht van de nieuwe kandidaat-burgemeester is het aan de ministerraad om die te bekrachtigen. Pas daarna kan tot formele benoeming worden overgegaan. Planning is om het fiat voor die benoeming nog voor het Kerstreces op de Haagse agenda te krijgen.

Op koers

Daarmee ligt de zoektocht naar een nieuwe burgemeester voor de grootste stad van Overijssel op koers, volgens griffier Rolf Jongedijk. “Dit is een redelijk normaal tijdpad. Wettelijk moet er binnen vier maanden na sluiting van de sollicitatie - dat is in dit geval eind december - een kandidaat gekozen zijn.”
De nieuwe burgemeesterskandidaat heeft dan nog ruim een maand om eventuele andere verplichtingen op te zeggen en een al evenzeer eventuele verhuizing voor te bereiden, dan wel te regelen. De installatie zal rond 1 februari volgend jaar plaatsvinden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.