"Mogelijk exportverbod groot probleem voor pluimveebedrijven Overijssel"

Woordvoerder Breteler uit Bornerbroek van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders verwacht grote problemen voor de tientallen pluimveebedrijven in Overijssel als er een exportverbod komt. Dat exportverbod wordt mogelijk ingesteld na de uitbraak van vogelgriep op een kippenbedrijf in de provincie Utrecht.

De Europese Commissie komt vandaag waarschijnlijk met maatregelen om de uitbraak van vogelgriep in Nederland in te dammen. Persbureau Reuters meldt dat het om 'dringende beschermende maatregelen' gaat. Mogelijk komt er een uitvoerverbod voor pluimvee en eieren.

Ophok- en afschermplicht

In Nederland is al een vervoersverbod voor gevogelte en eieren van kracht. Ook geldt voor alle pluimveehouders een ophok- en afschermplicht. Als de problemen na die drie dagen beperkt blijven tot het getroffen bedrijf valt het nog mee met de schade voor de pluimveesector, zegt Breteler. Dat wordt anders als er een landelijk exportverbod komt. "Daar maken wij ons grote zorgen over", aldus Breteler.

Zaterdag werd een geval van vogelgriep bekend bij een boerderij in Hekendorp, tussen Utrecht en Gouda. Het blijkt te gaan om de c-variant, die in theorie ook op mensen kan overslaan. Het RIVM zegt dat H5N8 extreem gevaarlijk is voor dieren. De gevolgen van een besmetting bij mensen vallen mee.

Meer over dit onderwerp:
pluimvee bedrijven Overijssel vogelgriep Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren