nieuws

Pluimveesector geschokt door uitbraak vogelgriep: "zeer zorgelijke situatie"

'Zeer zorgelijke situatie'
'Zeer zorgelijke situatie'
De pluimveesector is volledig verrast en geschokt na een uitbraak van vogelgriep bij een pluimveebedrijf in het Utrechtse Hekendorp. "Het virus is er ineens, het komt als het ware uit de lucht vallen. Niemand weet waar het vandaan komt", zegt voorzitter Hubers van de vakgroep LTO Pluimveehouderij.
Hubers meent dat sprake is van een zeer zorgelijke situatie, omdat het gaat om een zeer besmettelijk virus. "De afgelopen jaren is in ons land meerdere keren vogelgriep geconstateerd, zoals dit voorjaar nog, maar altijd ging het om een minder besmettelijk virus. In vrijwel al die gevallen ging het bovendien om bedrijven met vrije uitloop. Dat is nu niet het geval."

Houd je aan maatregelen!

Hubers hoopt op snelle duidelijkheid over de herkomst van het virus en de besmettelijkheid ervan. "Dan komen we er ook achter wat we nog meer kunnen doen om het virus buiten de deur te houden. De nu genomen maatregelen zijn ingrijpend, maar noodzakelijk om de risico’s van verspreiding tot een minimum te beperken." Zo zijn voor het hele land vervoersverboden ingesteld voor pluimvee, eieren en strooisel.
De vakgroepvoorzitter doet een beroep op alle betrokken bedrijven, ondernemers -ook die in andere sectoren- en particuliere hobbydierhouders om zich strikt te houden aan de afgekondigde maatregelen.

Nauwelijks schade bij verbod van drie dagen

Hubers lijkt zich meer zorgen te maken dan woordvoerder Breteler van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders uit Bornerbroek. Breteler zei eerder vandaag tegen RTV Oost dat een totaal vervoersverbod is te billijken, omdat dat de enige manier is om verspreiding van het virus te voorkomen.
Hij denkt dat drie dagen voldoende is om de omvang van de besmetting in kaart te krijgen. Als alleen dat  bedrijf is besmet kan wat Breteler betreft het landelijke vervoersverbod er af. Volgens hem lopen pluimveebedrijven bij een verbod van drie dagen nauwelijks schade op.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.