nieuws

Mogelijk betere bescherming pieten bij intocht Almelo na mishandeling Zwarte Piet

Organisator Almelo Events van de Sinterklaasintocht in Almelo overweegt om volgend jaar te werken met groepjes pieten. Aanleiding is het incident tijdens de intocht van afgelopen zaterdag waarbij een piet werd geslagen.
Organisator Martin Kroeskop voelt zich verantwoordelijk voor de mensen die betrokken zijn bij de intocht en vindt dat hij alles moet doen om te proberen situaties zoals dit jaar te voorkomen. Een 15-jarig meisje dat als Zwarte Piet betrokken was bij de intocht werd door een 31-jarige man op haar oog geslagen. De man had vlak daarvoor iets gezegd over het naar zijn mening racistische karakter van Zwarte Piet.

Maatregelen voor 2015

Volgens Kroeskop kwam het incident volledig uit de lucht vallen. Hij noemt het een 'klein incident' in vergelijking met de protesten tijdens de landelijke intocht in Gouda. Hij denkt dat het meisje op het verkeerde moment op de verkeerde plek was. Vanavond zoekt hij het meisje op om met haar te praten en haar wat aan te bieden.
Helemaal voorkomen kun je dit soort incidenten niet volgens Kroeskop: "Ik kan moeilijk bij elke piet een agent zetten." Toch denkt hij wel na over maatregelen voor volgend jaar: "Het kan zijn dat we pieten dan alleen in groepjes laten meelopen en bij elk groepje één piet als leider aanwijzen, mogelijk uitgerust met een portofoon."

Vervelend

De 31-jarige verdachte werd snel na het incident gepakt. Hij maakte een verwarde indruk. In de loop van zondag is hij weer vrijgelaten. Hij komt later deze maand voor de rechter. De organisatie vindt het heel vervelend dat dit incident is gebeurd en vindt het jammer dat er nu zoveel negatieve media-aandacht is voor de intocht in Almelo, die verder prima is verlopen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.