Nieuws

Wondbox moet in Twente gelijke behandeling garanderen voor patiënten met wonden

De wondbox en het wondprotocol moeten zorgen voor betere behandeling van wondpatiënten
De wondbox en het wondprotocol moeten zorgen voor betere behandeling van wondpatiënten © Twentse Apothekers Organisatie
Bij alle huisartsen is er sinds kort één te vinden: een wondbox. De doos moet er voor zorgen dat alle patiënten met wonden op dezelfde manier en met dezelfde materialen worden behandeld.
De wondbox, in combinatie met het het wondprotocol Twente, is een initiatief van de Twentse Apothekers Organisatie TAO-UA, de huisartsen, het Wond Expertisecentrum van het ZGT en de wondverpleegkundig specialisten van Twente. De materialen die gebruikt worden zijn uitgekozen door de wondverpleegkundigen. 

Grote voordelen

Apotheker en TAO-UA bestuurslid Jeroen van de Sanden uit Haaksbergen ziet grote voordelen in de samenwerking tussen al die verschillende partijen. "Voor huisartsen is het gemakkelijk dat ze voor het grootste gros van de verwondingen altijd het juiste materiaal bij de hand hebben", legt hij uit.
Elke wondsoort heeft een eigen behandeling en dat materiaal is aanwezig in de wondbox, zo kunnen artsen sneller, makkelijker en op de juiste manier verbinden.

Apothekers spin in web

De apothekers vullen de box na gebruik weer aan. Wijkverpleegkundigen hoeven ook niet meer bij verschillende leveranciers materialen bij elkaar te shoppen. Ook zij kunnen bij de apotheek terecht.
"Zowel voor de huisarts als de patiënt heeft deze aanpak en samenwerking  grote voordelen", legt Anja Van Kempen uit. Ze is huisarts en coördinator zorginnovatie bij Twentse Huisartsen Onderneming Oost Nederland (Thoon). "Iedereen krijgt de juiste, deskundige zorg, of de patiënt zich nu meldt bij de huisarts, wondverpleegkundige van de thuiszorg of in het ziekenhuis."
Zorgverzekeraar Menzis ondersteunt de samenwerking en is volgens de initiatiefnemers zeer tevreden met de resultaten tot nu toe. Nog niet alle zorgverzekeraars doen mee.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.