Nieuws

Burgemeester Hardenberg wordt medecurator van failliete zorginstelling

De locatie van De Zorgstal
De locatie van De Zorgstal © Google Streetview
Burgemeester Offinga van de gemeente Hardenberg is door de rechtbank aangesteld als medecurator van de failliete zorginstelling De Zorgstal in Radewijk. Door het faillissement dreigen zeven zeer kwetsbare cliënten zorg of woonruimte kwijt te raken. De burgemeester heeft vanwege de zorgplicht voor zijn inwoners bevoegdheden om een oplossing voor deze mensen te vinden of dat desnoods te forceren.
De rechter kwam tot deze beslissing, omdat de eerder aangestelde curator in het faillissement, advocaat mr. Weenink, vastloopt in de zoektocht naar een oplossing voor de cliënten. De curator wordt in een wirwar van wet- en regelgeving door diverse instanties van het kastje naar de muur gestuurd. Ondanks alle inspanningen lukte het de curator niet om een goede plek te vinden voor de cliënten met complexe psychiatrische ziektebeelden.

Medeverantwoordelijk

De burgemeester is door de aanstelling samen met mr. Weenink verantwoordelijk voor de goede afwikkeling van dit faillissement. In de praktijk betekent dit dat mr. Weenink kijkt naar de financiële en praktische kant van de zaak. De verwachting is dat burgemeester Offinga zo snel als mogelijk kan zorgen voor goede zorg en woonruimte voor deze kwetsbare inwoners van Hardenberg.

Uitzonderlijke situatie

Persrechter Mark Bosch licht het opmerkelijke besluit om de burgemeester medecurator te maken toe: “Dit is een bijzondere aanstelling voor een bijzonder lastig probleem. Bij mijn weten komt het nauwelijks voor dat een burgemeester wordt benoemd tot curator in een faillissement, maar hier was dit echt noodzakelijk. De curator en de rechter-commissaris (de rechter die toeziet op de juiste afhandeling van faillissementen) hebben grote, groeiende zorgen. Want zoals het bureaucratische proces nu loopt scheelt het niet veel of deze kwetsbare groep mensen komt op straat te staan, met alle gevolgen van dien. De curator heeft geen middelen om dit te doorbreken, een burgemeester wel.”
De Zorgstal kwam voorafgaand aan het faillissement negatief in het nieuws, omdat de verdachte van de moord op Chantal de Vries daar werd begeleid. De 27-jarige Chantal de Vries werd op kerstavond 2019 in Hengelo met zeven messteken om het leven gebracht door Wim V. Na de moord meldden medewerkers van de instelling dat de man nooit zelfstandig had mogen wonen en dat ze de leiding van de zorginstelling hiertegen hebben gewaarschuwd. V. werd veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.