Komt topstuk Rembrandt naar Overijssel? Rijksmuseum Twenthe toont interesse

Mocht de Nederlandse overheid het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt kopen, dan gaat het topstuk op tournee door Nederland. Dat zou betekenen dat het werk ook naar Overijssel komt. Rijksmuseum Twenthe in Enschede stelt zich alvast kandidaat.

Vandaag werd bekend dat de Nederlandse staat het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt graag in bezit wil krijgen. Het werk is nu eigendom van de bankiersfamilie Rothschild. Het doek stamt uit 1636 en de waarde wordt geschat op 165 miljoen euro. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap meldt dat het 150 miljoen euro wil uittrekken voor de koop. Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds hoesten de resterende 15 miljoen op.

Als de verkoop aan Nederland doorgaat, dan zal De Vaandeldrager op tournee gaan langs alle Nederlandse provincies. Vervolgens zal het een plek krijgen op de Eregalerij van het Rijksmuseum. De Vaandeldrager is een zelfportret van Rembrandt, waarin hij zichzelf volgens het ministerie 'rebels en vol bravoure' afbeeldt. Het werd zijn artistieke doorbraak die zou leiden tot De Nachtwacht.

Ik weet al precies waar ik hem zou ophangen
Arnoud Odding, directeur Rijksmuseum Twenthe

Overijsselse kandidaat

Met de belofte dat het schilderij op tournee gaat, dient ook gelijk de eerste Overijsselse kandidaat zich aan. Arnoud Odding, directeur van het Rijksmuseum Twenthe, is enthousiast. "Dit is een geweldige aankoop. Een gedroomde aankoop voor het Rijksmuseum in Amsterdam."

Odding zou het werk maar wat graag naar Enschede halen. "We hebben het al eerder meegemaakt, dat een serie met hele belangrijke werken op reis ging door Nederland. Die serie hebben wij toen ook hier gehad. Als dit werk van Rembrandt ook op reis gaat, dan zal ik mijn collega in Amsterdam direct aanbieden dat wij graag een locatie voor die rondreis zijn."

Hij ziet de expositie in zijn museum al helemaal voor zich. "Dat gaat zo snel. Ik weet al precies waar ik hem zou ophangen. En ook welke andere werken we erbij zouden hangen om kleur te geven aan zo'n presentatie. We hebben een aantal hele mooie werken die er goed bij zouden passen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
CULTUUR ENSCHEDE
Deel dit artikel: