Landelijk vervoersverbod voor pluimvee opgeheven, ophokplicht blijft van kracht

Het landelijke vervoersverbod op pluimvee, dat zondag werd ingesteld nadat vogelgriep was aangetroffen op een pluimveebedrijf in Hekkendorp in Utrecht, is opgeheven. Dat heeft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken de Tweede Kamer laten weten. Bij de bedrijven in het 10 kilometer gebied rondom Hekendorp is geen vogelgriep gevonden.Â

Wel blijft de ophok- en afschermplicht voor commercieel gehouden pluimvee en ander gevogelte in heel Nederland nog minimaal 30 dagen van kracht. Daarmee wordt de kans op nieuwe besmettingen zo klein mogelijk gehouden. Ook moeten de pluimveehouders nog steeds rekening blijven houden met de hygiënemaatregelen. Ook hobbyhouders moeten hun vogels zo veel mogelijk binnen houden. 

Het totale vervoersverbod gold voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van en naar pluimveebedrijven. Het verbod blijft wel gelden voor bedrijven die binnen een straal van 10 kilometer van het besmette bedrijf in Hekendorp liggen. 

Gert Jan Oplaat uit Markelo, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, is blij dat het vervoersverbod is opgeheven, maar vooral blij dat de ophokplicht gehandhaafd blijft. Hij pleit al jaren voor een structurele ophokplicht voor pluimvee tijdens de vogeltrek. Dat zou incidenten als deze voorkomen, aldus Oplaat.

Meer over dit onderwerp:
vervoersverbod pluimvee Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren