Oplossing gevonden voor ooievaars die in Raalte nest bouwden op luchtalarm

Raalte-Noord moest het dit jaar maanden doen zonder luchtalarm, nadat ooievaars een nest bouwden bovenop de WAS-mast (Waarschuwing en Alarmering Systeem). De gemeente heeft nu een oplossing bedacht waardoor de ooievaars niet opnieuw de mast uitzoeken als locatie voor hun nest.

Het was een bijzonder beeld, in mei van dit jaar. Op de mast die Raalte-Noord moet waarschuwen voor rampen had een jong ooievaarskoppel een nest gebouwd. Om de dieren in de broedperiode hun rust te gunnen, besloot de gemeente het alarm stil te testen.

Alternatieve oplossing

Dat betekende dat een tijdje op de eerste maandagen van de maand geen testalarm te horen was. Voor even wilde de gemeente Raalte dat wel toestaan, maar komend jaar moet dat toch anders.

Daarom is naast basisschool De Vogelaar een ooievaarspaal gebouwd. Daar kunnen de ooievaars straks veilig een nest bouwen. Omdat ooievaars erg gehecht zijn aan de plek waar ze een nest bouwen, worden ook nog maatregelen getroffen om te voorkomen dat de dieren terugkeren naar hun oude plek.

Naast basisschool Obs De Vogelaar is een ooievaarspaal gebouwd als alternatief. (Foto: Gemeente Raalte)
Naast basisschool Obs De Vogelaar is een ooievaarspaal gebouwd als alternatief. (Foto: Gemeente Raalte)

Het Instituut Fysieke Veiligheid, de eigenaar van de WAS-mast, gaat ervoor zorgen dat ooievaars geen nest meer kunnen bouwen op de paal. Hoe dat er precies uit komt te zien, wordt nog bekeken. Maar voor het komende broedseizoen moeten de aanpassingen aan de paal zijn aangebracht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
RAALTE NATUUR SALLAND GROEN OVERIJSSEL
Deel dit artikel: