nieuws

Oproep aan burgemeesters om in actie te komen tegen kindermishandeling

Kindermishandeling
Kindermishandeling
Burgemeesters moeten een grote rol gaan spelen bij de aanpak van kindermishandeling. Die oproep doet de Amsterdamse burgemeester Van der Laan aan alle burgemeesters in Nederland. Zo zouden kinderen die het slachtoffer zijn van mishandeling rechtstreeks bij de burgemeester van hun woonplaats terecht moeten kunnen.
In een column in de krant Metro zegt Van der Laan: "Ik ga mijn collega's oproepen om alle krachten in hun gemeente aan te spreken om dit probleem het hoofd te helpen bieden". Vanavond zal de Amsterdamse burgemeester een oproep doen aan zijn collega's tijdens een bijeenkomst van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters.

Stadhuis als veilig bastion

Volgens Van der Laan is er nadrukkelijk een rol weggelegd voor de burgemeester om de kinderen bij te staan. "Zij kunnen het werk van de wethouders Jeugd en Zorg aanvullen. Kinderen moeten ook kunnen rekenen op hun burgemeesters als een last resort."
"Slachtoffers moeten in het stadhuis een veilig bastion vinden. Dat verlaagt de drempel om te praten. Zo dragen burgemeesters bij aan het bespreekbaar maken van het leed van deze kinderen. Portiers krijgen instructies hoe te handelen als een kind op het raam klopt."

Staatssecretaris Van Rijn steunt het plan

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid steunt het plan, laat hij in een reactie weten. "Het is een heel slim en praktisch initiatief. Het sluit naadloos aan op de nieuwe verantwoordelijkheden van gemeenten voor de zorg, hulp en ondersteuning van kinderen en gezinnen."
"Met 403 wethouders jeugd en 403 burgervaders en -moeders die samen optrekken voor de kinderen in hun gemeente moeten we er samen voor kunnen zorgen dat minder kinderen slachtoffer worden van kindermishandeling", stelt Van Rijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.