nieuws

Topschaatsers strijden via open brief tegen 'ISU-monopolie'

Michel Mulder
Michel Mulder
Een groep topschaatsers, onder wie Michel Mulder, Mark Tuitert en Jorien ter Mors, heeft in een open brief in De Volkskrant hulp gevraagd van eurocommissaris Margrethe Verstager om de 'monopoliepositie' van de ISU te doorbreken. Volgens de actiegroep is onder andere het verbieden van deelname aan de Icederby in strijd met de Europese mededingingsregels.
De Icederby is een serie wedstrijden tussen de beste schaatsers en shorttrackers, die op uitnodiging mogen schaatsen in Dubai op een baan van 220 meter.  De Internationale Schaatsunie (ISU) heeft daar echter een stokje voor gestoken door de wedstrijden te verbieden. Bij deelname riskeren de schaatsers een levenslange schorsing.
Volgens de schaatsers is dit alles in strijd met de regels. "Of gelden er voor sportfederaties andere wetten? Of gelden er helemaal geen wetten? Waar ligt de grens", vragen ze zich nu openlijk af in De Volkskrant. "De ISU heeft zichzelf een monopolie verschaft in het organiseren van schaatswedstrijden." Door tussenkomst van de Europese Commissie hopen ze dat de weg vrij komt voor deelname aan de Icederby.
De brief is naast Michel Mulder, Mark Tuitert en Jorien ter Mors ook ondertekend door Sven Kramer, Ireen Wüst, Stefan Groothuis, Ard Schenk, Rintje Ritsma en Joey Cheek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.