Nieuws

1700 verkeerde bomen geplant in Zalkerbos in Kampen: "Schade loopt in tienduizenden euro's"

Bij de uitbreiding van het Zalkerbos in Kampen is een duur foutje gemaakt. Er zijn vijf jaar geleden per ongeluk 1700 verkeerde bomen geplant die - als er niks aan wordt gedaan - het oudste bos van onze provincie kunnen overnemen. De gemeente Kampen, eigenaar en beheerder van het bos, laat daarom de boompjes verwijderen. De kosten? "Het loopt waarschijnlijk op tot in de tienduizenden euro's", vertelt bomenkenner Wim Eikelboom.
Vijf jaar geleden werd het Zalkerbos uitgebreid met 1700 gladde iepen. Althans, dat dachten de gemeente Kampen en de aannemer. De boompjes werden geleverd en geplant zonder blad, maar nu ze zijn gaan groeien blijkt het om de Siberische iep te gaan. Die soort kan een bedreiging vormen voor het bos en dus moeten de exoten op last van de provincie worden verwijderd.

Kweker

Inmiddels zijn alle verkeerde boompjes gemarkeerd met een oranje stip; een kraantje gaat deze winter het bos in om alle bomen met wortel en al uit de grond te trekken. De fout verbaast Eikelboom niet. Hij is al langere tijd verbolgen over het beheer van de gemeente, maar geeft ze in deze kwestie niet op de schuld. "De fout ligt in dit geval bij de kweker."
En daar is de gemeente het mee eens. Ze wil de kweker laten opdraaien voor de kosten. Ook wordt gekeken of de 'verkeerde' bomen misschien een tweede leven ergens anders kunnen krijgen.
Eikelboom is blij dat er wordt gezocht naar een oplossing: "Het bos ligt mij echt aan het hart. Je moet het zien als een stukje cultureel historisch erfgoed, daarom mag het van mij ook best wat kosten om het bos weer op een gezond peil te brengen."
Het Zalkerbos is het oudste bos van onze provincie en ligt in de uiterwaarden van de IJssel tussen Zwolle en Kampen. Het bijzondere stukje natuur heeft nog een hakhoutcultuur. Dat wil zeggen dat om de zoveel jaar een stuk bos wordt afgezet tot de stobbe. De gemeente Kampen is nu eigenaar en beheerder van het bos.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.