nieuws

Vragen asielzoekers IJsselhallen Zwolle bijven onbeantwoord

Voor de vierhonderd Syrische vluchtelingen die in de Zwolse IJsselhallen verblijven zijn vanochtend vier informatiebijeenkomsten gehouden over hun asielprocedure. Ongeveer de helft van alle asielzoekers was er bij aanwezig.
Ze hadden veel vragen voor de IND over hun eigen situatie, maar daar kregen ze geen antwoord op. De woordvoerder kwam vooral vertellen dat hun zaak individueel behandeld wordt na drie maanden. Kort ervoor krijgen ze een advocaat toegewezen.

Wachten leidt tot spanningen

Veel van de Syrische vluchtelingen zijn het wachten inmiddels beu. Zeker omdat er op het gebied van privacy nogal wat valt aan te merken. De vierhonderd mannen slapen en leven allemaal in één ruimte. Af en toe leidt het lange wachten en het gebrek aan een 'eigen' plekje tot spanningen.
Zo zouden enkele vluchtelingen in hongerstaking dreigen te gaan. Volgens het COA en IND is daar tot nu toe geen sprake van. "Het heeft ook geen enkele invloed op het verkorten van hun procedure", aldus een IND-woordvoerder. Wel wist die te vertellen dat waarschijnlijk 90 procent van alle Syrische vluchtelingen in aanmerking komt voor een verblijfsstatus.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.