Nieuws

Boeren op trekkers onderweg naar Schiphol om koopcontract aan te bieden

Tientallen boeren richting Schiphol om 'luchthaven op te kopen'
Tientallen boeren richting Schiphol om 'luchthaven op te kopen' © Ingezonden foto
Tientallen boeren, waaronder ook Overijsselse, zijn vanochtend met hun trekker richting Schiphol vertrokken. De boeren willen de directie van de luchthaven een voorlopig koopcontract aanbieden. "Dan is in één keer het stikstofprobleem opgelost", vertelt boer Ard Eshuis uit Diffelen. Ook hij is onderweg naar de luchthaven.
De actie is opgezet nadat bleek dat er problemen zijn rondom de stikstofuitstoot en vergunning van Schiphol. In gelekte stukken werd gesuggereerd om draconische maatregelen te nemen om Schiphol 'vliegende' te houden, zoals het opkopen van boeren, aanpassen van maximum snelheid in de omgeving en vervuilende bedrijven in de buurt strenger aanpakken.
De boeren zijn het zat dat zij altijd moeten wijken als er ergens anders een stikstofprobleem is, en dus willen ze de rollen een keer omdraaien.

Verkeerde normering

Volgens de actievoerende boeren is het uitkopen van agrarische bedrijven niet de oplossing voor het stikstofprobleem. "Ook al zou je alle boeren opruimen, dan is er nog steeds een stikstofoverschot", legt Eshuis uit. "Veel regels zijn gewoon niet haalbaar, dus er gaat iets mis met de normering. Wij hopen dat dat vandaag bij de overheid landt."
De boeren hopen dat ze samen kunnen optrekken met de luchthaven, ze zitten immers in hetzelfde schuitje. "Als Schiphol haar invloed wil gebruiken bij de overheid om de regels te veranderen, zou dat mooi zijn. Want zoals het nu gaat, dat alle bedrijven op slot moeten doordat ze de stikstofregels niet halen, is ook niet de oplossing."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.