nieuws

'Plannen voor kunstgrasverbod zijn achterhoedegevechten'

Het kunstgras in het Polman Stadion
Het kunstgras in het Polman Stadion
Bij Heracles Almelo en PEC Zwolle, de twee Overijsselse eredivisieclubs die op kunstgras spelen, zijn ze niet erg onder de indruk van het voorstel om kunstgras in de eredivisie in de ban te doen. "Dit zijn allemaal achterhoedegevechten", oordeelde Heracles-voorzitter Jan Smit woensdagavond in Pauw.
Smit reageert met zijn uitspraken op een artikel in het AD, waarin Feyenoord-directeur Martin van Geel pleit voor een kunstgrasverbod in de eredivisie. Van Geel wil tijdens de algemene vergadering betaald voetbal over twee weken een voorstel hiertoe indienen.

Aansluiting verliezen

De Nederlandse topclubs zouden de aansluiting met de Europese subtop verliezen, doordat in Nederland steeds meer wedstrijden op het 'steriele' kunstgras worden gespeeld. Absolute onzin, vindt Smit. "We verliezen de aansluiting doordat we voetballers niet meer kunnen betalen. Daley Blind gaat van Ajax naar Engeland, omdat hij daar drie keer zoveel kan verdienen."

Volgens Smit maakt het voorstel van Feyenoord 'absoluut geen kans' en is er volop toekomst voor kunstgras: "Ga maar eens aan de jeugd vragen wat ze willen. Op dit moment zegt negentig procent van de jeugd dat ze liever op kunstgras spelen."

Tonnen goedkoper
Eerder vandaag liet PEC Zwolle-directeur Gerard Nijkamp zich ook al kritisch uit over het plan van Van Geel: "Traditie en sentimenten, dat zijn de enige argumenten die ik heb gehoord. Maar er zijn ook veel clubs die heel goed naar de kostenaspecten moeten kijken." Een kunstgrasveld is per jaar tonnen goedkoper dan een echt grasveld en dat is voor clubs met een kleine begroting een forse besparing.
Daarnaast zou de invoering van een kunstgrasverbod ook stuiten op grote praktische problemen bij PEC Zwolle: de club gebruikt het kunstgrasveld in het stadion niet alleen voor de wedstrijden, maar traint er ook op met het eerste elftal, de beloften, de verschillende jeugd- en vrouwenteams en de voetbalschool. Het verbannen van kunstgras zou betekenen dat PEC niet alleen een nieuw wedstrijdveld, maar ook verschillende trainingsvelden moet aanleggen of huren, omdat echt gras veel minder belastbaar is dan kunstgras.

Weinig steun
Uit een onderzoek van de NOS blijkt overigens dat een meerderheid van de clubs in het betaalde voetbal het voorstel van Feyenoord op dit moment niet steunt. Go Ahead Eagles is, samen met onder andere Ajax en PSV, één van de zeven eredivisieclubs die wél voorstander zijn van een kunstgrasverbod. In de Jupiler League scharen alleen NEC en De Graafschap zich achter Feyenoord.
In de eredivisie zijn de zes clubs die op kunstgras spelen tegen het plan van Feyenoord. De vier andere clubs, waaronder FC Twente, willen eerst de plannen beter uitgewerkt zien.
De algemene vergadering betaald voetbal is op dinsdag 2 december.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.