nieuws

Geen veroordeling voor demente vrouw die graven in Twente vernielde

Vernielde graven
Vernielde graven
De 60-jarige vrouw uit Hengevelde die meer dan 100 graven vernielde op begraafplaatsen in Markelo, Goor, Delden en Beckum is zwaar dement, daarom volledig ontoerekeningsvatbaar en ze kan dan ook niet worden veroordeeld. Dat bleek tijdens de rechtszaak tegen de vrouw voor de rechtbank in Almelo.
De vrouw vernielde tussen april 2013 en april 2014 meerdere keren grafstenen. Op die momenten was de vrouw al zo dement dat ze niet meer wist wat ze deed, aldus een van haar behandelaars. Ze is op dit op dit moment gedwongen opgenomen in een instelling in Hellendoorn, die ze niet meer zal verlaten. De ziekte van de vrouw is progressief en negatief, haar geestestoestand gaat hard achteruit en zal uiteindelijk leiden tot haar dood. De vrouw verscheen daarom niet op de zitting. Volgens haar advocaat begrijpt ze ook niet wat er aan de hand is.

Impact vernielingen enorm

De impact van de vernielingen van de graven was groot. Nabestaanden waren geschokt en in de getroffen gemeenschappen was de verontwaardiging groot. In de gemeente Hof van Twente werd met een grote groep vrijwilligers gewerkt om de begraafplaats weer op te knappen nadat er bijna 100 graven waren vernield. Op die manier was de schade te beperken tot 20.000 euro.
Een aantal van de nabestaanden vertelden vol emoties voor de rechter wat de gevolgen waren. Een van hen vertelde over de impact die het vernielen van het graf van een kind had op haar hoogbejaarde moeder. De vrouw verzorgde het graf een groot deel van haar leven en was geschokt toen ze hoorde dat het kapot gemaakt was.

Rechter neemt tijd voor gesprekken met nabestaanden

Zowel de officier van justitie als de rechter namen veel tijd voor de groep nabestaanden. Niet alleen om hun verhaal aan te horen, maar ook om uit te leggen dat iemand met dementie niets kan doen aan zijn of haar daden. Omdat het de vrouw niet toe te rekenen is wat ze heeft aangericht is er geen mogelijkheid om haar te verplichten de ontstane schade te vergoeden. "Dat staat zo in de wet" aldus de rechter.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.