Noodopvang voor 500 asielzoekers op Luchthaven Twente

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Asielzaken heeft het Vliegveld Twente aangewezen als noodopvanglocatie voor asielzoekers. Op korte termijn worden 500 asielzoekers opgevangen op het luchthaventerrein. Die mededeling deed burgemeester Theo Bovens maandagmiddag in een commissievergadering.

"Zaterdagochtend heeft staatssecretaris Broekers-Knol mij telefonisch benaderd", aldus Bovens. "Ik neem de aanvraag met gemengde gevoelens in ontvangst. Als democraat en lokaal bestuurder vind ik dat lokale bestuursautonomie zich niet goed verhoudt tot dit zware instrument. Er moeten andere manieren zijn om dit te verwezenlijken. Anderzijds moet ik ook bekennen dat de nood hoog is."

'Alle hens aan dek'

Hoe de noodopvang er uit komt te zien is nog niet duidelijk. Burgemeester Bovens zegt dat hij nog wacht op een brief van de staatssecretaris. "Er moet nog worden getimmerd en het is straks alle hens aan dek", aldus Bovens. Wat zeker is, is dat de locatie nu nog niet geschikt is voor de noodopvang van 500 asielzoekers.

Wanneer de noodopvang gereed is, is nog niet bekend. Burgemeester Theo Bovens verwacht niet dat de voorziening voor de kerstdagen al in bedrijf is en denkt eerder aan kort na de jaarwisseling. Noodopvang houdt in dat de bewoners van de voorziening er voor een periode van zes maanden zullen verblijven.

Eerder aanvraag afgewezen

Saillant is dat de waarnemend burgemeester eind november een aanvraag van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om asielzoekers op de oude vliegbasis op te vangen heeft afgewezen. "Op dat moment zaten we midden in de evaluatie van de noodopvang in Hengelo (Hazemeijercomplex, red.). Onze conclusie was dat de druk op Twente groot was geweest en dat nu een andere regio aan de beurt was."

 

Ook hield Bovens naar eigen zeggen vast aan een stemming in de raad, waaruit bleek dat er geen draagvlak is voor de grootschalige opvang van asielzoekers in Enschede. Er is wel een meerderheid voor het kleinschalig opvangen van asielzoekers verspreid over locaties van maximaal 50 bewoners.

Geen verzet

 Bovens zegt niet gecharmeerd te zijn van de gevolgde procedure, maar hij zegt weinig te kunnen doen. "Enschede is geen autonome stadsstaat, met een eigen parlement en een staatshoofd genaamd Theo Bovens." Bovendien, zegt de waarnemend burgemeester, is er sprake van een crisis bij de opvang van asielzoekers, die bij verzet niet opgelost gaat worden.

"Ik ga mij dus niet met hand en tand verzetten", aldus Bovens. "Ik zou het hooguit kunnen uitstellen, niet afstellen." Dat is hem een conflict met de overheid niet waard. Hij doet een beroep op het 'noaberschap' en het 'warme hart' van Enschedeërs en belooft nog met de toekomstige omwonenden in gesprek te gaan.

Spoeddebat

De gemeenteraad van Enschede is overvallen door de mededeling (aanwijzing) van de staatssecretaris, die formeel deze maandagmiddag is gedaan. Toch staan enkele fracties in de kern positief tegenover de noodopvang. "De manier waarop is verre van ideaal en de locatie is mogelijk ook niet handig, maar vierkant achter Theo Bovens om deze klus te klaren. Wij zijn gastvrij in Enschede", aldus PvdA-fractieleider Yara Hümmels.

Met name aan de rechterkant van het politieke spectrum zijn de reacties minder positief. De PVV kiest de aanval op collega-fracties die zich onlangs niet (volledig) uitspraken tegen asielzoekersopvang, zoals VVD en Burgerbelangen. "De Enschedeër wordt verraden door deze partijen en opgezadeld met alle problemen", zijn de harde woorden van de PVV op Twitter. De fractie wil dat de burgemeester juridische middelen inzet en heeft inmiddels een spoeddebat aangevraagd.

Evenemententerrein

Met een aanwijzingsbesluit 'overrulet' de staatssecretaris dus de lokale autonomie. "We hebben noch van het COA, noch van de eigenaar van het evenemententerrein een melding gekregen voor de opvang van asielzoekers", aldus Bovens. Saillant detail: de eigenaar van het terrein is ondernemer Jan van Eck, die onlangs nog met moeite en veel tegenspraak het bestemmingsplan voor zijn evenemententerrein door een schoorvoetende raad geaccepteerd zag worden.

 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
ENSCHEDE REGIO ENSCHEDE
Deel dit artikel: